Glädjande nyheter för Ukraina från Nato
2023 02 28
Ukraina är varmt välkomna och kommer att tas upp som medlemmar i militäralliansen Nato.
Det var generalsekreterare Jens Stoltenberg besked på tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Men det rör sig dock inte om något snabbspår in i alliansen.
Snarare är det ett medlemskap som Nato ser framför sig på längre sikt.
– Natoallierade är överens om att Ukraina ska bli medlem i vår allians, men det är samtidigt ett långsiktigt perspektiv, säger Stoltenberg på en presskonferens i Helsingfors.
Öppnade historisk dörr
I slutet av förra året hintade Jens Stoltenberg om ett framtida medlemskap för Ukraina.
– Jag förväntar mig att utrikesministermötet kommer upprepa att Natos dörr står öppen, uttryckte han då inför ett möte med alliansens utrikesministrar.
Natoledaren säger dock idag att den akuta frågan för Ukraina är inte att gå med i Nato, utan att förbli en självständig nation efter Rysslands invasion.
Ryssland gick i taket
Redan i september 2022 gick Ukraina ut med att man officiellt vill ansöka om medlemskap i Nato.
– Vi tar det avgörande steget att underteckna Ukrainas ansökan om snabb anslutning till Nato, uttryckte president Volodymyr Zelensky vid tillfället.
Någonting som fick Putinregimen i Ryssland att gå i taket samt varna för att det skulle eskalera till ett tredje världskrig.
– Natomedlemmarna förstår själva självmordskaraktären av ett sådant steg, framhöll Alexander Venediktov, biträdande sekreterare i Rysslands säkerhetsråd, i samband med det ukrainska beskedet enligt ryska statliga nyhetsbyrån TASS.
I Finland för Sveriges skull
Anledningen till Jens Stoltenbergs besök i Helsingfors handlar dock inte om ett ukrainskt medlemskap, utan rör de finska och svenska ansökningarna.
Ett möte mellan Turkiet, Finland och Sverige är planerat till torsdagen 9 mars.
– Det är högt prioriterat för Nato, och för mig personligen, att få Finlands och Sveriges medlemskap i Nato ratificerat. De har uppfyllt alla kriterier. Det är dags, säger Stoltenberg enligt VG.
Han vill dock inte ge något datum för när ett medlemskap kan vara på plats, men att det ska ske “så snabbt som möjligt”.
Två partiledare får nobben
Nästa vecka kommer Natochefen till Sverige.
Han ska då träffa statsminister Ulf Kristersson (M) i ett möte med fem andra partiledare – men inte Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar eller Miljöpartiets språkrör Ber Bolund eller Märta Stenevi.
De får nobben då partierna inte är för ett svenskt medlemskap i Nato.
– Syftet är att ge partiledarna möjlighet att få hans bild av läget och diskutera den fortsatta processen, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.
Foto: Nato
Text: Redaktionen