JUST NU: Glädjande läsning för bostadsköpare

2022 07 07

Nedgången av priserna på bostadsmarknaden håller i sig.

Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, rapporterar Sveriges Radio.

– Det som är bra med en prisnedgång är att det ökar chansen för den som inte är inne i bostadsmarknaden att äntligen ta sig in, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef i organisationen.

Ett orosmoln

Emellertid finns ett orosmoln som kan ställa till det för den som vill slå till med en ny lägenhet eller villa. Förändringen bidrar nämligen till ökad risk för konflikt mellan köpare och säljare.

– Säljare lever kvar i prisbilder för tre månader sedan, medan köpare snabbt ställer om till att de lägre priserna ska gälla. Det innebär att vi har ett stort gap mellan säljarens förväntan och köparens önskan, säger Hans Flink, som dock menar att gapet kommer att minska med tiden.

Huvudstaden sticker ut

Stockholm är området som utmärker sig bland prissänkningarna. I Sveriges huvudstad sjönk bostäderna med 3 procent i juni jämfört med i maj.

I Göteborg och Malmö är nedgången 2 respektive 1 procent, uppger SR.

Nedgång även för villor

Även villorna sjunker i pris, och även där sticker Stockholm ut.

Villorna i Stockholm sjönk med 2 procent, medan de i övriga storstäder gick ned 1 procent.

“Inflationen ett spöke”

Antalet genomförda affärer minskar dock också, enligt Hans Flink som en följd av att det har blivit svårt att komma överens. Han skickar även med en varning till de som lyckas knipa en bostad till de nya låga priserna.

– Det som talar emot är att de höga räntorna ställer till problem och inflationen ligger som ett spöke, man får mindre för pengarna, säger han till SR.

Fler indikationer

I slutet av juni presenterades fler indikationer på kraftiga nedgångar bland bostadspriser i Sverige.

Då från företaget Valueguards så kallade HOX-index, vars siffror visade att  genomsnittliga villapriset i Stockholm föll med 3,2 procent och bostadspriset med 3 procent.

Kan vara större

Samtidigt uppger flera tunga mäklare att prisfallet kan vara större än så.

– Verkligheten är snarare 10–15 procent prisfall i Vasastan och på Östermalm, säger mäklaren Bahar Nabavi till Svenska Dagbladet.

Foto: Sigmund

Text: Redaktionen