Gjorde nazisthälsning – Weimers (SD) kräver bestraffning

2022 02 21

En EU-gruppkollega till SD får nu kraftig kritik efter att han gjort en nazisthälsning mitt i EU-parlamentets stora plenumsal.

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers reagerar kraftfullt efter händelsen.

Blev upprörd

Händelsen utspelade sig efter EU-domstolens besked om att Polen och Ungern och andra länder kan drabbas av stoppade utbetalningar av EU-pengar om de bryter mot EU:s grundläggande rättsprinciper .

EU-parlamentarikern Angel Dzahmbazki blev då upprörd rapporterar Politico.

Samma grupp som SD

Bulgaren som tillhör samma EU-grupp som Sverigedemokraterna ansåg att det inte har att göra med lag och rätt och fick då ett utbrott där han gick till angrepp mot EU.

– Länge leve Orbán, Fidesz, Kaczyński, Bulgaria, och våra nationalstater. Länge leve Europa, Europas nationer, sa bulgaren enligt Politico.

Orban är Ungerns kontroversiella premiärminister och Fidesz  är Orbans parti. Jarosław Kaczyński är Polens vice premiärminister.

Hitlerhälsningen

En rad EU-politiker reagerar med upprördhet och ilska.

– Hitlerhälsningen – motsatsen till vad Europaparlamentet står för, säger Manuel Weber som leder Moderaternas och KD:s grupp Europeiska Folkpartiet, EPP, uppger Politico.

Oacceptabelt enligt Weimers

Bulgaren hävdar att hans nazisthälsning var en ”ödmjuk hälsning till ordföranden” men Sverigedemokraternas Charlie Weimers ger inte mycket för hans förklaring.

– Det här är helt oacceptabelt säger Charlie Weimers (SD) till Aftonbladet.

Kräver bestraffning

– Vi kräver att gruppen ska ha ett extra styrelsemöte för att han ska få en rimlig bestraffning för agerandet, säger Charlie Weimers till tidningen och framhåller att bulgaren Dzahmbazki bör bli av med sin nuvarande förtroendepost inom SD:s EU-grupp.

Dzahmbazki innehar en upphöjd position i gruppen i form av så kallad inpiskare med ansvar för frågor kopplade till omröstningar.

Ingen behaglig syn

– Jag satt då i plenum och skulle delta på samma debatt. Ingen behaglig syn och han skrek på andra MEPs. Detta är alltså nivån på de högerpopulistiska partierna i Europaparlamentet, framhåller Centerns EU-ledamot Abir Al-Sahlani  på Twitter.

ECR-gruppen i EU

Den aktuella EU-parlamentarikern Angel Dzahmbazki tillhör det bulgariska högernationalistiska partiet Bulgariens Nationella Rörelse. Partiet ingår i EU-partigruppen ECR som står för Europas Konservativa och Reformistiska Partigrupp – som även Sverigedemokraterna ingår i.

Text: Redaktionen