Ger Ukraina oroväckande besked

2022 10 14

SpaceX-grundaren och entreprenören Elon Musk har under Rysslands invasion av Ukraina försett den ukrainska armén med tillgång till satellitkommunikationssystemet Starlink.

En viktig kommunikationskälla för landets styrkor.

Starlink-satelliterna har gjort det möjligt för Ukrainas militär att hålla kontakten när alla andra förbindelser är brutna, vilket har haft en stor betydelse för ukrainarnas framfart på slagfältet, rapporterar CNN.

Men nu kan donationerna och finansieringen av satellitkommunikationssystemet upphöra.

Kostnaden är för stor, uppger SpaceX.

I ett brev vädjar företaget till Pentagon. SpaceX föreslår att det amerikanska försvarsdepartementet tar över kostnaden.

– Vi kan inte donera fler terminaler till Ukraina, eller finansiera de existerande terminalerna under en obegränsad tid, framhåller företaget enligt CNN.

Bekräftar stora utgifter

SpaceX grundare och vd Elon Musk har bekräftat att företaget tampas med stora utgifter.

– Denna operation har kostat SpaceX 80 miljoner dollar och kommer att överstiga 100 miljoner dollar i slutet av året, skrev han på Twitter för en vecka sedan.

Vill ha mer

CNN har tagit del av  SpaceX-dokument som skickats till Pentagon.

I dokumenten förekommer bland annat en direkt begäran till Elon Musk från den ukrainska militärens befälhavande general, Valerii Zaluzhniy. Han vill få tillgång till ytterligare 8 000 Starlink-terminaler.

Ukrainas vädjan kommer efter rapporter om ett omfattande kommunikationsavbrott för ukrainska trupper. Avbrotten inträffade i slutet av september medan de ryckte fram mot de ockuperade områdena i södra och östra Ukraina.

Källor med insyn berättar att avbrotten påverkade hela frontlinjen, erfar CNN.

– Det påverkades ukrainarnas ansträngningar att avancera. Starlink är det viktigaste sättet för enheter på slagfältet att kommunicera, säger en källa till nyhetskanalen.

SpaceX och andra aktörer har hittills donerat drygt 20 000  Starlink-terminaler till Ukraina.

Foto: Royal Society resp General staff ot The Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen