Ger strikt uppmaning till alla SD:are om vaccinet

2021 10 30

– Kan man vaccinera sig så ska man göra det. Det är min strikta uppmaning till alla Sverigedemokrater.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ryter nu ifrån efter alla turer fram och tillbaka om vaccinet där SD fått en hel del negativ uppmärksamhet.

Besvärande för SD

Nu klargör SD:s partiledare att han vill inte veta av att SD:are struntar i vaccinet om det inte finns några särskilda skäl för det.

Inte mindre än sju SD-ledamöter har av varierande skäl inte vaccinerat sig och ytterligare en rad riksdagsledamöter ville inte svara på frågan. Jimmie (SD) anser att det är besvärande att SD hamnat i fokus i vaccinfrågan.

Jimmie utvecklar sin syn

Han går nu ut med flera tydliga synpunkter kring hur han ser på saken. DN har frågat honom om han tycker att man ska vaccinera sig.

– Ja, om det inte finns några medicinska skäl eller några andra godtagbara skäl. Eller om man har antikroppar efter en infektion, säger Jimmie Åkesson.

Inte Folkhälsomyndighetens rekommendation

Vice gruppledaren Mattias Bäckström Johansson – som själv inte är vaccinerad – har nämnt befintliga antikroppar som ett skäl och även gruppledare Henrik Vinge har varit inne på att man kan vänta med vaccination om man haft covid-19 uppger DN. Detta är dock inget som Folkhälsomyndigheten rekommenderar på sin nogsamma webbsida.

Uttalade sig direkt olämpligt

SD-ledamoten Roger Richthoffs kontroversiella uttalande där han kallade vaccinet för ”giftspruta” och sa ”detta så kallade vaccin” är något som Jimmie Åkesson sågar. 

– Det enda jag har sett är en debatt om vaccin för barn från en person som uttalade sig direkt olämpligt, säger Åkesson (SD) till DN. Richthoff har under en längre uttalat sig kritiskt om vaccinet och även delat vaccinkritiska inlägg.

– Jag tycker att det är olämpligt. Det är klart att man har särskilt ansvar som riksdagsledamot att inte sprida tvivelaktiga vetenskapliga rön. Min egen uppfattning är att vaccinet visserligen är nytt men ändå välbeprövat, säger han till DN.

Strikt uppmaning till att SD:are

Det har blossat upp en diskussion kring huruvida ovaccinerade ledamöter cirkulerar runt på riksdagen och riksdagsförvaltningen rekommenderar nu att ovaccinerade ledamöter har på sig andningsskydd när de ska rösta i riksdagskammaren.

Jimmies strikta uppmaning 

Jimmie Åkesson är ännu tydligare och betonar att om man är ovaccinerad så har man inte att göra i riksdagshuset överhuvudtaget.

– Är man en potentiell smittbärare av ett livsfarligt virus, till exempel om man är ovaccinerad eller inte har antikroppar av andra skäl, så tycker jag att man ska jobba hemifrån, anser Jimmie (SD) som framhåller att han själv vaccinerade sig så fort det var hans tur.

– Kan man vaccinera sig så ska man göra det. Det är min strikta uppmaning till alla Sverigedemokrater, säger SD-ledaren.

ANALYS

Det är viktig och bra att Jimmie Åkesson (SD) går ut och markerar att man ska vaccinera sig. Det borde dock egentligen inte behövas, men nu gör det tydligen det och då är det viktigt att så sker.

De sex partiledare där alla i riksdagsgrupperna har vaccinerat har inte samma behov av det. Moderaterna är dock ett frågetecken.

DN har nämligen frågat alla 8 partiers gruppledare och 6 av partierna meddelar att alla deras ledamöter är vaccinerade. Moderaterna har dock inte återkommit i frågan. Det är ganska smart strategi då det hjälpt dem att ducka – men särdeles trovärdig är däremot inte strategin. Det är svagt av Moderaterna.

Det ska i sammanhanget även noteras att det som en del för fram – att man kan vänta med att vaccinera sig om man varit sjuk – kan vara vanskligt då det är svårt att veta hur länge antikropparna sitter i. Den strategin förutsätter därmed att man testar sig regelbundet för att veta om antikropparna avtagit. Det är en vansklig strategi för gemene man.

Foto: Jimmie Åkesson, FB

[yop_poll id="838"]

Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen