Ger strikt uppmaning till alla SD:are om vaccinet

2021 10 30

– Kan man vaccinera sig så ska man göra det. Det är min strikta uppmaning till alla Sverigedemokrater.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ryter nu ifrån efter alla turer fram och tillbaka om vaccinet där SD fått en hel del negativ uppmärksamhet.

Besvärande för SD

Nu klargör SD:s partiledare att han vill inte veta av att SD:are struntar i vaccinet om det inte finns några särskilda skäl för det.

Inte mindre än sju SD-ledamöter har av varierande skäl inte vaccinerat sig och ytterligare en rad riksdagsledamöter ville inte svara på frågan. Jimmie (SD) anser att det är besvärande att SD hamnat i fokus i vaccinfrågan.

Jimmie utvecklar sin syn

Han går nu ut med flera tydliga synpunkter kring hur han ser på saken. DN har frågat honom om han tycker att man ska vaccinera sig.

– Ja, om det inte finns några medicinska skäl eller några andra godtagbara skäl. Eller om man har antikroppar efter en infektion, säger Jimmie Åkesson.

Inte Folkhälsomyndighetens rekommendation

Vice gruppledaren Mattias Bäckström Johansson – som själv inte är vaccinerad – har nämnt befintliga antikroppar som ett skäl och även gruppledare Henrik Vinge har varit inne på att man kan vänta med vaccination om man haft covid-19 uppger DN. Detta är dock inget som Folkhälsomyndigheten rekommenderar på sin nogsamma webbsida.

Uttalade sig direkt olämpligt

SD-ledamoten Roger Richthoffs kontroversiella uttalande där han kallade vaccinet för ”giftspruta” och sa ”detta så kallade vaccin” är något som Jimmie Åkesson sågar. 

– Det enda jag har sett är en debatt om vaccin för barn från en person som uttalade sig direkt olämpligt, säger Åkesson (SD) till DN. Richthoff har under en längre uttalat sig kritiskt om vaccinet och även delat vaccinkritiska inlägg.

– Jag tycker att det är olämpligt. Det är klart att man har särskilt ansvar som riksdagsledamot att inte sprida tvivelaktiga vetenskapliga rön. Min egen uppfattning är att vaccinet visserligen är nytt men ändå välbeprövat, säger han till DN.

Strikt uppmaning till att SD:are

Det har blossat upp en diskussion kring huruvida ovaccinerade ledamöter cirkulerar runt på riksdagen och riksdagsförvaltningen rekommenderar nu att ovaccinerade ledamöter har på sig andningsskydd när de ska rösta i riksdagskammaren.

Jimmies strikta uppmaning 

Jimmie Åkesson är ännu tydligare och betonar att om man är ovaccinerad så har man inte att göra i riksdagshuset överhuvudtaget.

– Är man en potentiell smittbärare av ett livsfarligt virus, till exempel om man är ovaccinerad eller inte har antikroppar av andra skäl, så tycker jag att man ska jobba hemifrån, anser Jimmie (SD) som framhåller att han själv vaccinerade sig så fort det var hans tur.

– Kan man vaccinera sig så ska man göra det. Det är min strikta uppmaning till alla Sverigedemokrater, säger SD-ledaren.

ANALYS

Det är viktig och bra att Jimmie Åkesson (SD) går ut och markerar att man ska vaccinera sig. Det borde dock egentligen inte behövas, men nu gör det tydligen det och då är det viktigt att så sker.

De sex partiledare där alla i riksdagsgrupperna har vaccinerat har inte samma behov av det. Moderaterna är dock ett frågetecken.

DN har nämligen frågat alla 8 partiers gruppledare och 6 av partierna meddelar att alla deras ledamöter är vaccinerade. Moderaterna har dock inte återkommit i frågan. Det är ganska smart strategi då det hjälpt dem att ducka – men särdeles trovärdig är däremot inte strategin. Det är svagt av Moderaterna.

Det ska i sammanhanget även noteras att det som en del för fram – att man kan vänta med att vaccinera sig om man varit sjuk – kan vara vanskligt då det är svårt att veta hur länge antikropparna sitter i. Den strategin förutsätter därmed att man testar sig regelbundet för att veta om antikropparna avtagit. Det är en vansklig strategi för gemene man.

Foto: Jimmie Åkesson, FB

[yop_poll id="838"]

Klart besked till alla som kör bensin- och dieselbil

2024 12 20

Sverige riskerar att missa EU:s klimatmål till 2030.

Detta trots att regeringen tidigare i år meddelade en uppmärksammad höjning av reduktionsplikten.

– Regeringen kommer att gå fram med en ny reduktionsplikt som innebär att Sverige väntas kunna nå ESR-åtagandet, den del av EU:s klimatmål som bland annat reglerar utsläppen från vägtransporter, arbetsmaskiner och jordbruk, framhöll Finansdepartement och Klimat- och näringslivsdepartementet i augusti.

Kalkylen kan spricka

Enligt Statistiska centralbyrån har dock utsläppen från fossila drivmedel ökat med 23 procent hittills i år.

Det innebär ett högre trafikutsläpp än regeringen räknade med – och den beräkning som regering gick fram med är därmed på väg att spricka, uppger SVT Nyheter.

– Det är såklart inget som är bra, men alla gör ju prognoser utifrån sin bästa förmåga, ingen har en spåkula, inte regeringen, inte myndigheterna. Och märker vi att det inte stämmer överens med verkligheten får vi anpassa vårt arbete efter det, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) i en kommentar till kanalen.

Tydligt besked

Missar Sverige ESR-målet kan det resultera i böter på miljardbelopp till EU. 

Beskedet till folk som kör bensin- och dieselbil är dock mycket tydligt: att höja inblandningen är överhuvudtaget inte aktuellt som en anpassning.

– Nej, jag menar att ytterligare vrida reduktionsplikten inte är att lösa problemet, den riktiga lösningen är mycket mer komplex, säger Romina Pourmokhtari.

Sänkte skatten

I samma veva som regeringen i augusti meddelade att reduktionsplikten höjs från sex till tio procent aviserades också ett förslag om sänkt skatt på drivmedel.

– Den sänkta skatten beräknas totalt mer än kompensera för det prispåslag som reduktionsplikten kan leda till, framhöll regeringen.

– Staten står för hela kostnaden. De som oroas av detta kan sova lugnt, vi kompenserar genom skattesänkningar på drivmedel, tillade Sverigedemokraterna i en kommentar till Aftonbladet vid tillfället.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Lågprisbutiker stoppas i Sverige

2024 12 20

Bland Sveriges 290 kommuner saknar mer än var tredje en lågprisbutik.

Totalt saknar 102 kommuner ett lågprisalternativ till de etablerade matbutikerna.

Det fastslår Konkurrensverket i en rapport.

– Det innebär att cirka en miljon invånare inte har tillgång till en lågprisbutik i sin kommun, framhåller myndigheten.

I rapporten redovisas även en kartläggning av hur matbutikerna är lokaliserade i Sverige. För många konsumenter är valfriheten begränsad, eftersom den näst närmaste butiken tillhör samma koncern som den närmaste.

– Det innebär att utbudet av varor och de priser som erbjuds kan vara i stort sett identiska då vissa dagligvaruaktörer har central prissättning, fastslår Konkurrensverket.

Vidare skriver myndigheten att frånvaron av olika dagligvaruaktörer och av lågpriskoncept kan begränsa konkurrensen samt på sikt även konsumenternas valmöjligheter.

Lågprisbutiker stoppas

Trots att en miljon invånare saknar ett lågprisalternativ stoppas många lågprisbutiker från att etablera sig i svenska kommuner.

Det rapporterar DN med hänvisning till en rapport från regeringens industrisamordnare Kristina Alvendal.

–  En del kommuner säger rent ut att ”vi behöver inget lågpris” och en del säger ”här ska vi inte ha livsmedel, det är fel placering”, säger Alvendal till DN.

– En tredje aspekt är att när kommuner i dag planerar för en ny stadsdel eller nya kvarter så planerar de inte in tillräckligt stora lokaler i bottenvåningen, så det finns helt enkelt inte plats.

”Väldigt frustrerande”

Lågpriskedjan Willys är en av flera aktörer som hindras av kommunerna.

– Det är väldigt frustrerande eftersom vi dagligen får samtal från kunder som vädjar om att vi ska etablera oss, där vi kan göra skillnad för deras vardag och ekonomi, säger Willys etableringschef Heinz Möller till tidningen.

– Det finns platser där vi försökt etablera oss i 5–10 år, vi har kämpat och kämpat för att få komma dit, men man kommer hela tiden med nya hinder.

Foto: D. Kydd

Text: Redaktionen