JUST NU: Ger besked om kärnvapen på svensk mark
2023 03 07
Sveriges utrikesminister uttalar sig om kärnvapen i Sverige.
Den 16 maj förra året fattade den dåvarande regeringen beslut om att ansöka till Nato mot bakgrund av Rysslands anfallskrig i Ukraina.
Sedan dess har alla länder utom Turkiet och Ungern accepterat Sveriges ansökan.
Beslutet har varit anledning till stora diskussioner, bland annat huruvida Natoländer kommer kunna placera kärnvapen på svensk mark, någonting som utrikesministern nu uttalar sig om.
– Nej, det kommer de inte. Från regeringens sida gör vi bedömningen att det som har sagts av andra nordiska länder är det vi behöver följa, säger Tobias Billström (M) till DN.
Har undantag
Norge och Danmark, som båda är medlemmar i organisationen, har undantag från att ha kärnvapen placerade.
Regeringen understryker att ansökan till Nato lämnats in utan förbehåll.
I ett förslag till Sveriges nya Natolag står dock att “regeringen ser lika lite som övriga nordiska länder att det finns skäl för att ha kärnvapen eller permanenta baser på svenskt territorium i fredstid”.
Inte första gången
Varken Turkiet eller Ungern har ännu accepterat Sveriges ansökan.
Tiden det tagit för länderna besluta kring frågan har varit orsak till frustration, men Billström menar att det inte är någon ovanlighet.
– Nato har en mycket lång existens, 70 år, och har under den här tiden haft medlemmar som inte alltid tyckt lika. Det är inte första gången som den här typen av diskussioner uppstår när nya medlemsstater ska släppas in, säger han.
Positivt besked
En ungersk delegation har varit på plats i Sverige inför det stundande beslutet kring Sveriges potentiella medlemskap i Nato.
Efter ett möte med talman Andreas Norlén meddelades att det finns stöd i Ungern för Sveriges Nato-ansökan.
– Vi gjorde klart att den ungerska regeringen, den ungerska presidenten, premiärministern och de flesta parlamentarikerna klart stödjer ett svenskt Natomedlemskap, sade Csaba Hende, vice talman i det ungerska parlamentet enligt SVT.
Väntar fortfarande
Sverige väntar alltjämt på att såväl Ungern som Turkiet ska godkänna ansökan.
Mycket kan bero på det kommande valet i Turkiet som kommer avgöra president Erdogans framtid.
Foto: N. Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen