Ger besked om bidragstak

2023 06 08

Regeringen och SD har gett ett nytt besked om ett införande av ett bidragstak i Sverige.

Det står nu klart att utredaren Maria Hemström Hemmingsson får i uppdrag att föreslå ett bidragstak. 

Ambitionen är att ingen ska kunna få mer i social- och bostadsbidrag än vad ett arbetet ger i inkomst.

– Det måste alltid löna sig mer att arbeta än att gå på bidrag. Därför vill vi begränsa möjligheten att stapla flera bidrag på varandra. Det är en viktig del av den bidragsreform vi genomför för att återinföra arbetslinjen i Sverige, framhåller Moderaterna i ett uttalande.

”Helt orimligt”

Enligt partiet finns det i dag cirka 20 000 hushåll som inte tjänar ekonomisk på att en förälder går från försörjningsstöd och bidrag till arbete.

– Om man är en familj med ett barn, där båda föräldrarna är arbetslösa och därför får försörjningsstöd – så är risken stor att de inte tjänar någonting på att ena föräldern tar ett heltidsjobb med en lön på 20 220 kronor per månad, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) på sina sociala medier.

– Det är helt orimligt. Bidrag i Sverige är inte vart och ett så höga. Men staplas de på varandra kan konsekvensen bli att det inte lönar sig att börja jobba, tillägger han.

Fler ska arbeta

Exakt hur bidragstaket kommer att utformas är inte fastställt.

Taket kan mätas i kronor, men det kan även handla om en begränsning av hur många bidrag som man kan ta del av samtidigt.  Enligt regeringen kan bidrag som barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsstöd, föräldrapenningen på lägstanivå och flerbarnstillägg ingå i det nya förslaget.

Målbilden är dock tydlig.

Tidöpartierna vill att fler ska komma ut på arbetsmarknaden.

Ett bidragstak ses som en nödvändig åtgärd för att uppnå detta.

– Nu sätter vi stopp för den orättvisan, genom att införa ett bidragstak. Ingen ska förlora på att lämna utanförskapets bidragsberoende och tacka ja till arbete, till nya kollegor och egen lön. Och så att fler barn får se sina föräldrar gå till jobbet.

– Det är en av de absolut viktigaste åtgärderna för integrationen, framhåller Ulf Kristersson.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen