JUST NU: – Gasläckan senaste vapnet i kriget

2022 09 27

Flera nuvarande och tidigare statsministrar uttalar sig kraftfullt om den förmodade attacken.

Det troliga sabotaget mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 har fått reaktioner världen över och har toppat och toppar nyhetssajter i många länder.

Bland dem som kommenterar händelserna är förstås de länder vars territorialvatten ledningarna går genom. Däribland Danmarks statsminister Mette Fredriksen.

På en presskonferens på tisdagskvällen uttrycker hon med emfas:

­– Gasläckorna har uppstått genom medvetna handlingar – inte av misstag, meddelar Jyllands-Posten.

Inget tvivel

Landets klimat-, energi- och försörjningsminister menar att omfattningen av skadorna är så kraftfulla att det inte råder något tvivel om orsaken:

– Det är så stora luckor att det inte kunde ha skett av en slump, säger Dan Jørgensen.

Förutom att nuvarande ministrar helt förväntat kommenterar och spekulerar kring händelserna, har även tidigare ministrar gett sig in i debatten.

Stubb twittrar

Finlands före detta statsminister Alexander Stubb twittrar:

–  Vi lever i en värld där linjen mellan krig och fred suddas ut. Allt kan göras till vapen. Det senaste exemplet är det förmodade sabotaget av Nord Streams gasledningar.

Den verbalt skicklige Stubb vill inte direkt framhålla vem som kan tänkas ligga bakom vad som allt tydligare förefaller vara en medveten attack, men han twittrar vidare:

–  Cyniskt? Ja. Förvånande? Nej. Desperationen sitter i förarsätet.

Bildt mer skarp

Carl Bildt, Sveriges före detta statsminister, drar sig inte för att dra mer långtgående slutsatser. Han påpekar på Twitter:

–  Har Ryssland saboterat sina egna ledningar? Är det här en ny del i naturgaskriget mot Tyskland och EU? Frågorna många. Någon reparation kommer knappast bli aktuell.

Foto: Carl Bildt, Riksdagen, Vladimir Putin, President of Russia

Text: Redaktionen