SVERIGE: Går ut med varning för istappar

2023 12 01

Att promenera på trottoarer på många håll i Sverige kan nu utgöra en stor fara.

Det konstaterar polismyndigheten som nu kräver att bostadsägare agerar.

Nästan hela Sverige

Efter den senaste tidens snöoväder och temperaturomslag till kallare väder ligger det stora mängder snö på hustak i en stor del av landet.

Nästan hela Sverige har fått snö och enligt SMHI:s snödjupskarta är det blott små områden av landet som har barmark – främst kuststräckan i Bohuslän och Halland.

Särskilt riskområde

Taksnön har lett till istappsbildning som väntas förvärras vilket utgör en stor hälsofara om istapparna eller snömassor faller ner från taken.

Stockholm med sina många höghus och trånga gator utgör ett särskilt riskområde och polisen går nu ut med en varning när det gäller huvudstadens mest centrala delar.

Men risken är även betydande på många andra håll i landet.

Är brottsligt

– Poliser vid lokalpolisområde Norrmalm har uppmärksammat att det på flera höga byggnader hänger istappar som kan vara farliga, uppger Stockholmspolisen.

Polismyndigheten vill nu att de som äger byggnaderna omedelbart agerar.

– Att inte åtgärda detta som fastighetsägare är ett brott mot Ordningslagen.

Kan bli polisanmälda

I Stockholm är det framförallt så kallade bostadsrättsföreningar som ansvarar för hustaken.

– Ett antal bostadsrättsföreningar har informerats om situationen.

– Om detta åtgärdas genom att istapparna tas ned eller att avspärrningar sker i väntan på att de kan tas ned, upprättas inga polisanmälningar.

Det betonar polisen i Stockholms län

Bostadsrättsföreningar som inte omgående tar tag i problemet riskerar däremot att få en polisiär utredning med efterföljande rättsprocess efter sig.

14-åring dödad

I mars 2011 dödade en 14-årig pojke av en isklump som föll ned från ett tak på Drottninggatan i Stockholm city.

– Det föll istappar från husen överallt och jag gick mitt på gatan för att inte träffas.

Det berättade Björn Elgstrand för Aftonbladet i samband med händelsen.

– Plötsligt hörde jag hur någon ropade efter läkare bara 20 meter bort.

Stort som ett bildäck

Pojken träffades av ett isblock stort som ett bildäck, enligt vittnesuppgifter.

Han skadades väldigt allvarligt och förlorade senare sitt liv på Karolinska Sjukhuset.

Foto: A. Steinarsdottir

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen