Går till hård attack mot SD i den stora regeringsrysaren

2021 06 28

– Centerpartiet kommer inte att samarbeta med ett främlingsfientligt populistparti som SD. Där skiljer vi och Moderaterna oss åt.

Det uppger Centerns vice partiledare Anders W Jonsson till Expressen ikväll som svar på om Centern nappar på Moderaternas bud om samarbete.

Det började med att Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson gick ut med 6 st punkter för att locka över Centern i den stora regeringsrysaren som just nu pågår i Sverige:

▪Förenklade 3:12-regler för småföretag som gynnar entreprenörer. 

▪Skattefrihet för de första 150 000 kronorna på ISK-sparandet.

▪ Omfattande skattereform som gör det lönsammare att arbeta.

▪ Stärkt äganderättför skogsägare.

▪ Markförsäljningsprogram avseende Sveaskog riktat mot enskilda mindre skogsägare med lokal förankring.

▪ Ny jaktlagsutredning som kan stärka rätten till ”nödvärn” vid vargangrepp mot tamdjur.

Främlingsfientligt populistparti

– En vänsterregering kommer inte att driva alla dessa frågor, framhåller Elisabeth Svantesson (M).

– Vi har stor samsyn mellan Centerpartiet och Moderaterna i många frågor, exempelvis ekonomiska frågor men också skogsfrågor, vi har ett dokument där vi jobbat fram de reformerna där vi är övertygade om och vet att ifall Centerpartiet vill få igenom de frågorna så är de bäst att de stöttar en borgerlig regering och inte en vänsterregering, säger hon till SR.

Och nu har svaret från Centern kommit.

– Centerpartiet söker samarbeten i mitten av svensk politik. C och M står nära varandra i många frågor och vi välkomnar samarbete i dessa. I dagsläget vill M dock budget- och regeringssamverka med SD för att bilda regering. Centerpartiet kommer inte att samarbeta med ett främlingsfientligt populistparti som SD. Där skiljer vi och Moderaterna oss åt, svarar Centerns vice partiledare till Expressen. 

ANALYS

Det är ett lockade och strategiskt bud från M till C med fokus på frågor som är aktuella för Centern och inte minst för dess Löfvennegativa Västerbottenledamot Helena Lindahl.

Men svaret signalerar att det får betecknas som nästintill uteslutet att Centern skulle godta en moderatledd regering som samverkar med Sverigedemokraterna.

Regeringsrysaren fortsätter och mitt hetaste tips framgår i detta färska TV-inslag från tidigare idag. Det kan ta 2-3 sekunder till TV-klippet laddar upp.

[yop_poll id="274"]