Oppositionen går till gemensam attack

2023 09 13

Tre av fyra oppositionspartier håller en gemensam pressträff på onsdagen.

Oppositionsledarna Magdalena Andersson (S), Märta Stenevi (MP) och Nooshi Dadgostar (V) medverkar.

På pressträffen går oppositionsledarna till ett gemensamt angrepp mot statsminister Ulf Kristerssons (M) och hans regerings hantering av koranbränningarna.

– Regeringens plan för att hantera koranbränningarna och säkerhetskrisen lyser med sin frånvaro. Men passivitet räcker inte för att ta oss ur den här krisen, säger Magdalena Andersson (S).

Kräver nya samtal

S, V och MP ställer nu krav på regeringen.

Partierna  presenterar tre förslag som enligt dem bör utredas:

- Se över om lagstiftningen om hets mot folkgrupp är ändamålsenligt utformad.

- Se över om bränningar av religiös skrift kan definieras som förargelseväckande beteende.

- Se över om det finns andra alternativ för att hantera den här situationen, med ett så liten förändring i vår lagstiftning som möjligt.

Oppositionspartierna kräver att statsminister Ulf Kristersson  tar förslagen vidare och bjuder in till partiledarsamtal.

Tre alternativ

Regeringen har tidigare föreslagit att tillsätta en utredning för att se över ordningslagen. M-KD-L-regeringen vill utreda om polisen ska kunna ta hänsyn till Sveriges säkerhet när de ger tillstånd till demonstrationer. En sådan förändring skulle ge myndigheten utökade möjligheter att neka tillstånd för nya koranbränningar i Sverige.

S, V och MP är kritiska till förslaget.

De framhåller att deras nya förslag har klara fördelar jämfört med att ändra ordningslagen

Partierna menar att deras förslag kan utformas religionsneutrala, vilket innebär att de inte riskerar att i praktiken endast bli ett förbud mot koranbränningar.

– Detta skulle också freda polisen från att få i uppdrag att behöva göra svåra säkerhetspolitiska bedömningar. Det skulle också göra att det är vi i Sverige, inte främmande makt eller utländska terrorister, som bestämmer vad som får och inte får göras i Sverige, framhåller Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

Ny SD-känga

Magdalena Andersson passade även på att utdela en känga mot regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna under pressträffen.

S-ledaren upprepade sitt resonemang om att SD förvärrar säkerhetsläget.

–  Hot och hat eldas på av regeringsunderlagets största parti, hävdar Magdalena Andersson.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Agnes Stuber Vänsterpartiet 

Text: Redaktionen