Gängkriminell mördad i SD-politikers bil – Goda vänner

2022 02 24

En gängkriminell person har mördats i en SD-politikers bil – och gängpersonen och SD-kvinnan skulle träffas idag.

Det rapporterar Länstidningen Södertälje.

Mördades med flera skott

I dag onsdag framkommer det nya uppgifter om mordet på den man i 25-årsåldern som sköts till döds i Södertälje i går kväll.

Mannen mördades med flera skott när han satt i en bil och polisen satte in en massiv jakt på mördarna.

Ägs av SD-politiker med flera uppdrag

Nu står det klart att den mördade gängpersonen sköts till döds i en personbil som ägs av en SD-politiker som sitter i fullmäktige i Region Stockholm.

– Vi skulle träffas imorgon om bilen, han hade en köpare på gång, säger SD-kvinnan till Expressen.

Var fortfarande goda vänner

SD-politikern berättar även för Länstidningen Södertälje att hon och den mördade känner varandra.

– Vi var fortfarande goda vänner, säger hon till tidningen.

Kända kriminella kopplingar

Expressen avslöjar att mannen har allmänt kända kopplingar till det kriminella så kallade Södertäljenätverket och nu reagerar Sverigedemokraterna negativt.

”Får se om förtroendet påverkas”

SD:s gruppledare i Södertälje funderar kring om det inträffade kan påverka förtroendet.

– Det är en omdömesfråga kring det som har skett, en person med de här kopplingarna har kunnat använda bilen. Och då får vi ju se om det påverkar förtroendet eller så, uppger SD-gruppledaren enligt Expressen.

Stor del av knarkaffärerna

Länstidningen Södertälje rapporterar att SD-politikerns goda vän var tongivande inom ”Södertäljenätverkets yngre falang” och nätverket misstänkts stå för en stor del av knarkaffärerna i området.

SD-politikerns Audi S8

Den gängkriminella mördades i en Audi S8 som står skriven på SD-politikern som har uppdrag i både kommunen och regionen, uppger Expressen.

Uppgifterna har nu nått Sverigedemokraterna på nationell nivå.

Riskerar att uteslutas

– Det finns en hel del obesvarade frågor gällande omständigheterna och inte minst omdömet hos personen i fråga, uppger SD:s pressavdelning till tidningen.

SD har beslutat att inleda ett utredningsärende hos partiets medlemsutskott avseende SD-politikern i fråga

Arkivfoto: Polisen

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen