JUST NU: G20-land säger ja till Iran – Bestörtning i USA

2023 02 27

Trots vädjanden från USA har två iranska krigsfartyg lagt till vid Brasiliens kust.

Brasiliens nyvalda president Luiz Inacio Lula da Silva – mer känd som Lula – har sagt ja till diktaturen Irans förfrågan om att tillåta de båda krigsfartygen docka i Rio de Janeiros hamn.

Anklagas för terror

14-miljonerstadens hamnmyndighet bekräftar att iranska flottans fartyg IRIS Makan och IRI Dena har anlänt till hamnen, rapporterar Reuters.

När Iran bad om att få gå i hamn med de båda fartygen i januari vädjade USA till Brasilien om att rata Irans förfrågan.

– De fartygen har genomfört illegal handel och terroraktiviteter, framhävde USA:s Brasilienambassadör Elizabeth Bagley.

– De har även varit föremål för sanktioner av USA.

Ingen total överraskning

President Lula sade då nej till de båda fartygen. Men nu har han ändrat sig och säger ja.

Den extrema islamistdiktaturen Iran stödjer dessutom den ryska diktaturen med vapen i Putins brutala och olagliga anfallskrig mot Ukraina.

Det är inte en total överraskning att president Lula – som var Väst favorit i valet mot den kontroversiella putinisten  Bolsonaro – väljer att öka sin popularitet hos Iran genom att säga ja till de båda krigsskeppen.

Även 2010

Under sin förra period som president satsade Lula på att närma sig Iran på diplomatisk väg och reste bland annat till Tehran där han träffade dåvarande presidenten Mahmoud Ahmadinejad 2010.

Lula försökte då skapa en överenskommelse mellan Iran och USA avseende den omtalade kärnreaktorfrågan.

Irriterar USA

Att Lula återigen visar prov på Iranvänlighet irriterar USA som var mycket tydlig i januari om hur de ser på att Brasilien även då övervägde att säga ja till de båda fartygen.

– Brasilien är ett suveränt land. Men vi tror starkt på att dessa skepp inte bör gå i hamn någonstans, sade USA:s Brasilienambassdör då.

Brasiliens vicechef över landets flottledning, viceamiralen Carlos Eduardo Horta Arentz, har godkänt att de båda krigsfartygen ligger i hamn fram till 4 mars.

Foto: Västra Götalandsregionen

Text: Redaktionen