Fyra vargar avlivade på Skansen

2021 10 07

De fyra vargarna som funnits på Skansen i Stockholm har i dag avlivats.

Det uppger TT enligt SvD.

– Det stämmer, det skedde i dag men det har varit en diskussion under de senaste fem åren om en omställning av djurparkens arbete, säger Yvonne Nordlind, kommunikationschef på Skansen.

Spärra in fjällrävar istället

Efter beslutet att döda alla vargar överväger nu Skansens djurpark att istället spärra in fjällrävar. Djurparken hävdar att de vill lägga om riktningen och fokusera mer på artbevarande och biologisk mångfald.

EN BÄTTRE FRAMTID

Usch och fy – först hålls vargarna inspärrade och sedan avlivas de. Inget roligt liv för dessa vargar som liksom alla andra vilda djur bör få leva i det fria och inte spärras in på djurparker för folks beskådan och så kallade ”nöje”.

Sen finns det en separat fråga om vargstammen – men det avhandlas ej i denna text utan det är en separat fråga. Denna text handlar om hur hemskt det är att spärra in vilda djur för uppvisning för människor.

Fel från början

Skansen gör rätt i att inte längre ha vargar men de skulle aldrig haft vargar till att börja med och nu funderar man alltså på att istället spärra in fjällrävar. 

Tamdjur är något annat

Djurparker är kraftigt förlegat när det gäller att spärra in vilda djur. Att ha tamdjur och djur som lever på bondgårdar är något helt annat. Sådana djur kan trivas på ett naturligt sätt på Skansen men där borde också gränsen gå.

Det finns en mängd förfärliga djurparker världen över och i många länder behandlas djuren så illa att man knappt kan tänka på det. Vilda djur hör inte hemma i en bur och inte heller i en liten avgränsad hage. Det är fel på alla sätt och vis.

Mitt förslag

Jag kan istället tänka mig följande upplägg:

▪Max 5-6 djurparker över hela världen; en i varje världsdel. Eller 0 st. Att se vilda djur som spärrats in är ingen mänsklig rättighet. Tvärtom.

▪Djurparkerna ska inte heta djurparker utan ha ett namn som klargör att det handlar om att hjälpa djuren, tex Djurstödparker.

▪De skall ha enormt stora ytor som är mycket, mycket större än dagens djurparker. 

▪Alla inkomster ska gå till djurens bevarande i det fria och kampen mot tjuvjakt med mera.

▪Syftet ska vara forskning och stöd till djuren.

▪Allmänheten ska kunna åka dit och se på djuren, till exempel skolklasser. Men det ska inte vara huvudsyftet utan endast en sidouppgift som ska syfta till att utbilda elever och alla andra i djurskyddsvård.

▪Alla 5-6 enheter ska följa samma strama internationella regler och fokus ska vara djurens välbefinnande

Helt fel           

Så som världen hanterar djur i dag är en stor skam. Detta är sannolikt något kommande generationer kommer att se ned på oss för. Det är helt fel.

Som tur är ser man hur allt fler protesterar och hur världens unga har en mycket bättre inriktning och syn på detta. Och Skansen beslut att upphöra med vargar är trots allt ett steg i rätt riktning. Men det kommer på tok för sent. Och att istället överväga att spärra in fjällrävar! Usch och fy! Hemskt.

Nedläggning är det enda rätta för alla djurparker och istället bör min modell enligt ovan införas per snarast världen över.

Foto: C. Rachel

[yop_poll id="730"]