Fyra skolpojkar polisanmälda för hets mot folkgrupp

2023 09 15

Fyra pojkar på en kommunal grundskola i Lund har polisanmälts för hets mot folkgrupp.

Det rapporterar Sydsvenskan på fredagen.

En lärare på skolan blev vittne till när pojkarna sträckte upp sina högerarmar och gjorde en gemensam Hitlerhälsning på skolgården.

Händelsen har polisanmälts.

”Kan ha varit ett bus”

– Yngre barn förstår ju inte alltid vad det står för. Det kan också handla om att testa gränser.

– Det kan ha varit ett bus för dem, men skolan är tydlig med vad som gäller och måste markera. Därför gjorde vi en polisanmälan, säger skolans rektor till tidningen.

Samtliga av pojkarna går i mellanstadiet.

Elevernas vårdnadshavare är kontaktade och informerade om händelsen.

Inte uttryckligen förbjuden

Hitlerhälsningen är inte uttryckligen förbjuden i Sverige, men kan enligt rättspraxis medföra att åtal väcks för brottet hets mot folkgrupp.

För några år sedan friades en 16-årig elev från hets mot folkgrupp efter att ha gjort en Hitlerhälsning och ropar ”sieg heil” i klassrummet.

Pojken hävdade att han inte hade någon lärdom om andra världskriget och därför inte förstod vad gesten och frasen betydde.

”Kan inte dra slutsatsen”

Tingsrätten godkände hans förklaring och menade att 16-åring saknade uppsåt.

– Tingsrätten ansåg att bevisningen inte räckte för att det skulle vara styrkt att gärningsmannen där och då insåg att det han gjorde riskerade att uttrycka missaktning mot en folkgrupp.

–  Vi säger inte i domen att han aldrig läst något om andra världskriget. Det vi menar är att man inte kan dra slutsatsen att när man läser om kriget i någon av årskurserna så förstår man automatiskt kopplingen mellan en Hitlerhälsning och missaktning mot en folkgrupp, sa rådmannen David Arnljots om domen i en kommentar till SvD.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen