JUST NU: Fyra partier vägrar ge besked efter turkiska kravet

2022 05 30

Turkiet ställer krav för att godkänna Sveriges Natoansökan. Ett av flera krav är att Turkiet återigen ska kunna köpa vapen från Sverige.  

Flera partier, som tidigare krävt att EU ska stoppa sin vapenexport till Turkiet, duckar nu frågan, rapporterar SR Ekot.

Sveriges Radio har frågat samtliga partier i riksdagens om deras hållning i frågan.

SD, L, V och MP står fast vid att Sverige ska driva på för ett gemensamt vapenembargo mot Turkiet.

Fyra partier tvekar

Men regeringspartiet Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kan i dag inte ge besked om hur de ställer sig i sakfrågan. För några år sedan lät det annorlunda. 

Hösten 2019 var samtliga partier överens om en gemensam hållning i frågan.

Efter krav från Vänsterpartiet och Liberalerna ställde sig samtliga riksdagspartier bakom att den svenska regeringen ska verka för ett vapenembargo mot Turkiet på EU-nivå.

Förslaget fick inte gehör i EU, men resulterade i ett uttalande om att EU-länderna ska ha en stark gemensam hållning angående vapenexport till Turkiet.

Backar från krav

Tidigare under måndagen uppgav tillståndsmyndigheten ISP att Sverige backar från sitt nej till vapenexport till Turkiet

– Svenska företag kan få börja sälja vapen till Turkiet igen – det ska prövas med hänsyn ”till omständigheterna i dag”, fastslår myndigheten.

– Diskussionen om svenskt Natomedlemskap är bland aspekter som kan påverka en prövning, säger Karl Evertsson, chef på ISP, till Expressen.

”Katastrofal utveckling”

– Det här är riktigt allvarligt. Nu dikteras delar av svensk utrikes- och säkerhetspolitik av en auktoritär regim. Det var precis detta vi varnade för och som enligt S inte skulle hända. Nu har det hänt. Katastrofal utveckling, skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på Twitter efter dagens besked.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen