Fyra Natoländer ger besked – då går vi in i kriget

2024 05 27

Fyra Natoländer är beredda att skicka soldater till Ukraina, oavsett om försvarsalliansens övriga medlemmar motsätter sig ett sådant beslut.

Det rapporterar den tyska tidningen Der Spiegel.

Enligt tidningen planerar de baltiska länderna och Polen att skicka trupper till Ukraina om Ryssland når ”betydande framgångar” på slagfältet.

Parlamentsledamöter från de baltiska länderna ska ha meddelat tyska representanter om planen under ett möte i Estlands huvudstad Talinn.

Budskapet till de tyska tjänstemännen var följande, enligt Der Spiegel:

– Om Ryssland gör märkbara framsteg i östra Ukraina kommer deras regeringar och Polen att skicka trupper till konfliktzonen innan Ryssland hinner reagera och omgruppera nya soldater till gränsen.

Vidare uppger tidningen att de baltiska länderna kritiserat Tysklands beslut att förbjuda Ukraina från att använda tyska vapen i attacker mot mål på ryskt territorium.  

– Att visa återhållsamhet mot Ryssland kommer slå tillbaka och i stället leda till en eskalering av kriget, uppges tjänstemännen ha utryckt.

Presidenten bekräftar

Estlands president Alar Karis bekräftar uppgifterna. På en pressträff med sin finländske motsvarighet Alexander Stubb konstaterar Karis att det pågår diskussion om att skicka soldater till Ukraina.

– Vi måste fortsätta diskussionen. I nuläget vill Ukraina ha mer vapen, inte soldater, säger han enligt Hufvudstadsbladet.

Alexander Stubb är mer återhållsam. Presidenten meddelar att Finland, i likhet med Sverige, inte planerar att skicka soldater till Ukraina.

– Fokus ska vara på att alla västländer stödjer Ukraina både ekonomiskt och militärt, säger Stubb enligt tidningen.  

Högljudda kritiker

Liksom Ukraina var de baltiska staterna – Estland, Lettland och Litauen – tidigare en del av Sovjetunionen. Det finns en oro hos länderna att de kan stå på tur om Ryssland lyckas besegra Ukraina. 

Under den ryska invasionen har Estland, Lettland och Litauen upprepade gånger krävt att Nato ska intensifiera insatsen i Ukraina. Tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron har baltstaterna betonat att de inte utesluter att skicka soldater till Ukraina.

Det är oklart vilken roll trupperna kan få om de skickas till krigszonen. Troligtvis skulle de fylla icke-stridande roller, vilket skulle frigöra fler ukrainska soldater till frontlinjen.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


JUST NU: Kreml dundrar mot väst – “Nazistiska ättlingar befordras”

2025 06 28

Kreml riktar nu skarp kritik mot västvärldens politiska ordning.

På lördagseftermiddagen riktar ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova

kritik mot väst.

Zakharova hävdar att västvärlden “avsiktligt” befordrar nazistiska ättlingar i politiken.

Det rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån TASS.

“Nazistiska ättlingar”

Zakharova säger att “trenden att avsiktligt utse nazistiska ättlingar till ledande befattningar i det kollektiva väst är uppenbar”.

– Trenden är uppenbarligen nynazistisk: (Tysklands förbundskansler) Friedrich Merz, (FN:s framtida generalförsamlings ordförande) Annalena Baerbok, (Kanadas minister för transport och inrikeshandel) Chrystia Freeland, (Georgiens före detta president) Salome Zurabishvili. Nu kan chefen för MI6, Blaise Metreweli, läggas till på listan, säger hon.

– Någon sätter målmedvetet och medvetet ättlingar till nazisterna på ledande positioner i länderna i det kollektiva väst.

Står inför utmaningar

Samtidigt som Kreml dundrar mot väst fortsätter utmaningarna att hopa sig för Ryssland.

Framstegen på krigsfronten i Ukraina är fortsatt mycket små – och kriget börjar orsaka svårigheter i den ryska ekonomin.

Oljepriset fortsätter även att sjunka – vilket är tungt för Ryssland som grundar stora delar av sin ekonomi på försäljning av olja och naturgas.

Läs mer: Flera ryska helikoptrar totalförstörda

“Bagatelliserar”

Kreml fortsätter att bagatellisera de sociala och ekonomiska kostnaderna för Rysslands krig i Ukraina och de uppblåsta militärutgifterna.

Det uppger tankesmedjan Institute for the Study of War.

Sade till journalister

Vladimir Putin sade till journalister den 27 juni, efter Eurasiska ekonomiska unionens toppmöte i Minsk, att sanktioner inte kan skada Rysslands ekonomi och att Rysslands ekonomiska indikatorer är ”tillfredsställande”.

– Putin medgav att Rysslands ekonomi fortfarande brottas med hög inflation och att Rysslands ekonomiska tillväxt 2025 kommer att vara "mycket mer blygsam för att bekämpa inflationen”, uppger ISW.

Läs mer: Tyskland har skickat upp stridsflyg

Foto: I. Lapyrin

Text: Redaktionen


Tyskland har skickat upp stridsflyg

2025 06 28

Tyskland har skickat upp stridsflyg för att avvisa ett ryskt plan.

Olika ryska stridsflygplan och spionplan cirkulerar ofta kring Natoområden.

Med jämna mellanrum skickar länder som Sverige och Finland upp stridsflyg för att avvisa eller möta de ryska planen.

Nu kommer besked om att Tyskland har skickat upp två stridsflygplan för att avvisa ett ryskt spionplan som rörde sig över Östersjön.

Det rapporterar Newsweek.

Har skickat upp plan

Det handlar om det ryska spaningsplanet Ilyushin Il-20M som flög över området med transpondern avstängd och utan färdplan innan det tyska flygvapnet satte in sina stridsflyg.

Det var på väg mot internationellt luftrum nära Polen och Tyskland men upptäcktes av Natos radar som larmade Tysklands militär, Bundeswehr, som skickade upp två Eurofighter-plan från flygbasen Laage nära Rostock.

Visuell kontakt

Eurofighter-planen etablerade visuell kontakt med det ryska planet utanför den tyska kusten innan de ändrade kurs norrut utanför ön Usedom och därmed förblev i internationellt luftrum.

De tyska Eurofighter-planen återvände därefter till basen i en incident som kommer bara några veckor efter att brittiska stridsflygplan baserade i Polen avvisat två ryska spaningsplan.

Läs mer: Flera ryska helikoptrar totalförstörda

Det är Eurofighter

Eurofighter är ett ensitsigt multiroll-stridsflygplan. 

Det kan användas i både luftförsvar och luftangrepp.

– Det tyska flygvapnets totalt 138 Eurofighters utgör ryggraden i den tyska stridsflygplansflottan, förklarar Bundeswehr.

– De är ett centralt element för att säkerställa flygvapnets framtida bidrag till den nödvändiga kapacitetsprofilen för de väpnade styrkorna och till de tillhörande alliansåtagandena.

“I nära samarbete”

Det multifunktionella stridsflygplanet drivs av två EJ200-motorer som tillverkas av Eurojet-konsortiet.

– Tack vare sin förmåga att genomföra nätverksbaserade operationer kan Eurofighter användas i nära samarbete med såväl tyska flyg-, land- och sjöstridskrafter som med militära allianspartners, fortsätter Bundeswehr.

Foto: Bundeswehr

Text: Redaktionen