JUST NU: Fyra bolag har gått med på Putins krav

2022 04 27

Bulgarien och Polen är de första europeiska länder som fått sin gastillförsel strypt av Ryssland.

Beskedet kom efter att länderna inte gått med på de ryska kraven att betala gasen i rubel.

Viker sig för diktatorns krav

Trots en stor enighet i Europa har dock fyra icke namngivna europeiska gasbolag vikt sig för Vladimir Putins krav och har betalat gasen i rubel, rapporterar Bloomberg som hänvisar till en källa inom den ryska gasjätten Gazprom.

Källan uppger att det inte är troligt att Ryssland stoppar exporten av gas till fler länder i nuläget, även om de andra köparna på marknaden har förkastat Kremls krav.

Nästa betalning sker i mitten av  av maj. Då kan det återigen bli aktuellt med nya exportstopp, uppger källan. 

23 länder

Ryssland levererar gas via rörledningar till 23 europeiska länder.

Leveranserna till Bulgarien och Polen stoppades efter att länderna vägrat Gazproms föreslagna betalningsmekanism, som energijätten hävdar inte bryter mot sanktioner från EU.

Kräver betalning i rubel

Efter att sanktioner infördes mot Ryssland har Moskva krävt att få betalt i rubel för sina gasleveranser. Företag föreslås öppna euro- och rubelkonton på den statliga ryska banken Gazprombank.

Men EU hävdar att detta tillvägagångssätt bryter mot sanktionerna.

Trots detta har tio europeiska företag redan öppnat de konton på Gazprombank som behövs för att möta Rysslands betalningskrav, uppger källan till Bloomberg.  

Stor prisökning

Rysslands besked att stoppa gasexporten till Bulgarien och Polen chockhöjde gaspriserna på den europeiska marknaden. De ökade med hela 24 procent. Den högsta prisnivån sedan 1 april, erfar Bloomberg.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen