Fullständig kaos på skola – ”det är helt galet”
2024 05 02
Det råder fullständig kalabalik på Bergumsskolan i Olofstorp i Göteborgs kommun.
Lärare, föräldrar och elever vittnar om ett anarkiliknande tillstånd i skollokalerna.
Under vårterminen har 107 anmälningar om kränkning av elever gjorts på skolan. Dessutom har skolpersonalen anmält 53 incidenter om när de känt sig utsatta, rapporterar GP.
Värst är situationen på mellanstadieavdelningen.
Lärare berättar för tidningen att elever springer mellan klassrum och sparkar på dörrar och väggar. Skolpersonal tvingas ständigt avbryta olika bråk och rena slagsmål.
Lärare uppger även att gemensamma utrymmen vandaliserats, bland annat har avföring kletas på väggar inne på toaletter, vilket tvingat skolan att låsa samtliga utrymmen.
Situationen är så allvarlig att majoriteten av lärarkåren på mellanstadiet har tvingats frångå jobbet på grund av starka stressymptom. Sju av tio lärare är långtidssjukskrivna, uppger GP.
– Jag tror inte det är någon av oss som har varit sjukskriven på grund av elevsituationen tidigare. Men det är helt galet hur det eskalerat, säger en av de drabbade lärarna till tidningen.
”Stöket fortsätter där”
Fackförbundet Sveriges lärare bedömer att situationen på skolan är ohållbar. De har därför valt att koppla in Arbetsmiljöverket.
Lennart Hellsbornm, huvudskyddsombud Sveriges lärare Göteborg, berättar att han träffat flera av lärarna som sjukskrivit sig.
– De har uppvisat ganska allvarliga symptom på stress: sömnsvårigheter, stickningar i armar och ansikte. Det här är lärare som ofta har gått till jobbet fast de egentligen inte har varit helt okej, men de känner att de inte vill lämna sina kollegor i sticket, säger han till GP.
Ökat med 155 procent
Enligt Arbetsmiljöverkets senaste statistik har antalet anmälningar gällande allvarliga fall av hot och våld i grund- och gymnasieskolan ökat lavinartat. Under perioden 2013–2023 ökade antalet anmälningar med 155 procent.
Linn Santeson och Hanna Garberg, som är huvskyddsombud vid Sveriges lärare Stockholm, pekar ut nedskärningar och besparingar som de främsta orsakerna till att anmälningarna skjuter i höjden.
– Det är i dag färre vuxna i verksamheterna än för några år sedan. Det gäller inte bara lärare, utan även socialpedagoger, elevassistenter, barnskötare och flera andra yrkesgrupper.
– Elever som uppenbart är i behov av att ha en extra resurs kring sig eller i gruppen får inte det, säger skyddsombuden till sajten Vi Lärare.
Foto: Richard Stachmann
Text: Redaktionen