Frustration för julresenärer när biljetter släpptes

2022 11 09

Strulet för SJ fortsatte när företaget natten till onsdagen äntligen kunde släppa helgbiljetterna. Sajten brakade samman och resenärerna bokningar avbröts.

När SJ natten till i dag äntligen kunde släppa sina jul- och nyårsbiljetter för dem som vill ta tåget till nära och kära, semesteranläggningar och alpinorter, ja, då brakade sajten sj.se samman.

– Vi vill ju självklart att det ska fungera och alla våra tillgängliga resurser arbetar med att föröka lösa problemen, framhöll resebolagets presstalesperson, Lina Edström under natten till SVT.

Avbrutna bokningar

När sajten hade stabiliserats fortsatte problemen för dem som ville komma åt biljetter till bra priser. Plötsligt avbröts bokningar eller så kompriset att skifta under bokningens gång.

– Vår it-avdelning och våra leverantörer jobbar för att lösa problemen. Det är fortfarande högt tryck på hemsidan, påpekade presstalespersonen för kanalen.

Som ett brev på posten reagerade frustrerade och ilskna biljettköpare på sociala medier. Exakt hur SJ ska kommunicera nattens och morgonens kaos kunde Lina Edström inte svara på, men någon kompensation för de fall där priset hade stigit under bokningens gång föreföll osannolik, enligt företaget.

Problem hela hösten

SJ, som kör tågen och säljer biljetterna, och Trafikverket, som ansvarar för rälsens beskaffenhet, har fått kritik under hela hösten. Trafikverket för att man inte kunnat ge besked om när och var banarbeten ska äga rum. Och det i sin tur har gjort att SJ inte har kunnat släppa sina helgbiljetter så långt i förväg som man brukar.

SJ:s vd, Monica Lingegård indikerade redan när det stod klart hur försenat det skulle bli att det hela är pinsamt och mycket besvärande.

– Att inte kunna släppa våra julbiljetter förrän i november – det är klart att svenska folket undrar vad det är vi håller på med, framhöll hon för DN tidigare i höstas.

Många drabbade

Inte bara privatpersoner har drabbats av försäljningsförseningen. I andra ändan har flera turistorter och fjäll- och skidanläggningar svävat i ovisshet kring huruvida resenärer ska våga vänta på att köpa biljetter, innan man helt krasst väljer andra resmål.

Enligt SJ:s information på onsdagsmorgonen skulle bokningssystemet fungera utan problem under onsdagen.

Foto: SJ

Text: Redaktionen