Frustration för julresenärer när biljetter släpptes

2022 11 09

Strulet för SJ fortsatte när företaget natten till onsdagen äntligen kunde släppa helgbiljetterna. Sajten brakade samman och resenärerna bokningar avbröts.

När SJ natten till i dag äntligen kunde släppa sina jul- och nyårsbiljetter för dem som vill ta tåget till nära och kära, semesteranläggningar och alpinorter, ja, då brakade sajten sj.se samman.

– Vi vill ju självklart att det ska fungera och alla våra tillgängliga resurser arbetar med att föröka lösa problemen, framhöll resebolagets presstalesperson, Lina Edström under natten till SVT.

Avbrutna bokningar

När sajten hade stabiliserats fortsatte problemen för dem som ville komma åt biljetter till bra priser. Plötsligt avbröts bokningar eller så kompriset att skifta under bokningens gång.

– Vår it-avdelning och våra leverantörer jobbar för att lösa problemen. Det är fortfarande högt tryck på hemsidan, påpekade presstalespersonen för kanalen.

Som ett brev på posten reagerade frustrerade och ilskna biljettköpare på sociala medier. Exakt hur SJ ska kommunicera nattens och morgonens kaos kunde Lina Edström inte svara på, men någon kompensation för de fall där priset hade stigit under bokningens gång föreföll osannolik, enligt företaget.

Problem hela hösten

SJ, som kör tågen och säljer biljetterna, och Trafikverket, som ansvarar för rälsens beskaffenhet, har fått kritik under hela hösten. Trafikverket för att man inte kunnat ge besked om när och var banarbeten ska äga rum. Och det i sin tur har gjort att SJ inte har kunnat släppa sina helgbiljetter så långt i förväg som man brukar.

SJ:s vd, Monica Lingegård indikerade redan när det stod klart hur försenat det skulle bli att det hela är pinsamt och mycket besvärande.

– Att inte kunna släppa våra julbiljetter förrän i november – det är klart att svenska folket undrar vad det är vi håller på med, framhöll hon för DN tidigare i höstas.

Många drabbade

Inte bara privatpersoner har drabbats av försäljningsförseningen. I andra ändan har flera turistorter och fjäll- och skidanläggningar svävat i ovisshet kring huruvida resenärer ska våga vänta på att köpa biljetter, innan man helt krasst väljer andra resmål.

Enligt SJ:s information på onsdagsmorgonen skulle bokningssystemet fungera utan problem under onsdagen.

Foto: SJ

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 25

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Trumps attack: ”Förlorar tredje världskriget”

2024 02 24

Donald Trump höll ett ursinnigt tal under lördagen, där han bland annat hävdade att USA kan komma att förlora ett tredje världskrig.

Donald Trump höll tal för sina supportrar under lördagen.

Talet ägde rum inför primärvalet i South Carolina, som hålls under kvällen och natten, svensk tid.

I sitt tal gjorde Trump flera märkbara uttalanden – inte minst om USA:s sittande president, Joe Biden.

Talet var minst sagt alarmistiskt.

– Det enda som står mellan er och Amerikas utplånande är jag, utropade Trump till sina supportrar, rapporterar tidningen Metro.

”Kommer att kollapsa”

Trump målade upp en mycket svart bild av vad som kommer att hända om Joe Biden vinner presidentvalet i november.

Han riktade bland annat udden mot Bidens invandringspolitik.

– Med fyra år till av Biden kommer horderna av illegala invandrare som trampar över våra gränser att överstiga 40 till 50 miljoner människor, hävdade Trump.

Allting kommer att kollapsa med Bidens politik, påstod Trump i talet.

– Medicare, social trygghet, sjukvård och offentlig utbildning kommer att ge vika och kollapsa, sade han.

”Tredje världskriget”

Dessutom hävdade Trump att en Biden-seger kommer att få allvarliga konsekvenser för det amerikanska folkets säkerhet.

– Hamas kommer att terrorisera våra gator, sade Trump.

Han kallade också Biden för ”den mest inkompetente presidenten i vårt lands historia”.

– Han kommer att få oss att förlora tredje världskriget.

Fokuserar på Biden

Donald Trump har en klar ledning i primärvalet mot Nikki Haley, och ser just nu ut att bli det republikanska partiets kandidat i presidentvalet i USA den 5 november.

Det kan vara skälet till att han redan nu väljer att fokusera på Biden som motståndare.

Och strategin tycks alltså vara att måla upp en mycket svart bild av vad som händer om Biden vinner.

– Vårt land kommer att sjunka till en nivå som varit oföreställbar, sade Trump i sitt tal.

Foto: Nato

Text: Redaktionen