”Fruktansvärd sjukdom” ökar i Sverige

2023 11 13

Parallellt med covid-19 har en annan allvarlig sjukdom gjort comeback i Sverige.

Redan för en månad sedan oroades svensk sjukvård av utvecklingen i Norden.

Detta efter en smittoexplosion av kikhosta i Danmark.

Jag tror att alla vi som arbetat inom infektionssjukvård och barnsjukvård har sett mycket små barn med kikhosta och vet att det är en fruktansvärd sjukdom, sade ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall i Region Västra Götaland till P4 Väst vid tillfället.

FHM slår larm

Nu slår Folkhälsomyndigheten larm.

Kikhosta ökar även i Sverige, efter att tidigare ha legat på låga nivåer under pandemin.

Allra värst drabbas små barn och för spädbarn kan det vara direkt livshotande.

– Riskerna för komplikationer och behov av sjukhusvård är störst hos de yngsta spädbarnen som ännu inte vaccinerats, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén i ett pressmeddelande.

– Det är därför viktigt att alla barn vaccineras enligt barnvaccinationsprogrammet, och även att gravida kvinnor vaccinerar sig så att spädbarnet får ett skydd redan från födseln.

Explosionsartad ökning

Under 2021 och 2022 rapporterades enbart 11 respektive 13 fall av kikhosta.

Det bedöms vara kopplat till de allmänna smittskyddsåtgärderna med anledning av covid-19.

Men bara under oktober månad 2023 har 43 fall rapporterats över hela landet.

Totalt handlar det om 91 fall under hela året.

– Hur den fortsatta utvecklingen blir går inte att förutsäga. Men förutom vaccination finns det flera åtgärder för att minska risken för kikhosta bland spädbarn, säger Magnus Gisslén.

– Man bör till exempel undvika att spädbarnet träffar personer utanför familjen som har hosta eller snuva. Det är också viktigt att personer som tar hand om spädbarnet är noga med handhygienen.

Viktigt med snabb behandling

Vaccination mot kikhosta ingår sedan tidigare i det nationella barnvaccinsprogrammet.

Det ges till barn vid totalt fem tillfällen.

– Vid misstanke om kikhosta hos ett spädbarn, är det viktigt med snabb behandling för att minska risken för allvarlig sjukdom. Även spädbarn som misstänks ha utsatts för smitta kan vara aktuella för behandling, även om spädbarnet ännu inte har symptom, framhåller Folkhälsomyndigheten.

"En epidemi"

I Sveriges grannland tog smittspridningen framför allt fart i augusti.

– Danmark upplever för närvarande en epidemi, uttryckte Statens Serums Institutet, SSI, i ett pressmeddelande i oktober.

Även i Danmark mer eller mindre försvann sjukdomen under pandemin men slår nu tillbaka mycket kraftfullt.

Foto: Lena Katarina Johansson och Linnea Linderholm, Folkhalsomyndigheten

Text: Redaktionen


Flera delar av S: Inför tre nya skatter

2025 05 29

En vänsterfalang i Socialdemokraterna vill införa tre nya skatter.

Flera delar av partiet kräver att förmögenhetsskatten ska återinföras. Dessutom vill många S-politiker se arvskatt och fastighetsskatt, rapporterar SvD.

Frågorna ska diskuteras på S-kongressen i Göteborg som inleddes i onsdags.

Många i partiledningen är dock emot förslagen – bland annat Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg.

– Jag förstår att de är frustrerade över att vi har en väldigt orättvis ekonomisk politik i Sverige. Men när det gäller kapitalskatter så är det ju ganska viktigt hur de utformas, för historiskt har vi haft kapitalskatter som har haft snedvridande effekter, säger han till SvD.

”De allra rikaste behöver vara med”

Tidigare SSU-ordföranden Lisa Nåbo tror att några av skatterna kan bli verklighet om S återfår makten.

– Det finns goda chanser att slutprodukten kommer göra det tydligt att de allra rikaste i Sverige behöver vara med och bidra mer än vad man gör i dag, säger hon till tidningen.

Avskaffades 2007

Förmögenhetsskatten avskaffades 2007. När den fanns uppgick den till 1,5 procent av förmögenheter över 1,5 miljoner kronor för ensamstående och 3 miljoner kronor för gifta eller sammanboende.

Skatten kritiserades eftersom den bara stod för en bråkdel av skatteintäkterna. Många förmögna svenskar valde att flytta sina tillgångar eller bosätta sig utomlands för att undvika skatten. Kritiker lyfte också att förmögenhetsskatten hämmade sparande och investeringar.

Det finns dock experter som förespråkar ett införande av förmögenhetsskatten. En av dem är den franske ekonomiprofessorn Gabriel Zucman.

– Vi har stärkta bevis för att de allra rikaste betalar väldigt lite i skatt, betydligt mindre i procent jämfört med andra grupper i samhället, säger han i en intervju med DN.

Enligt Zucman finns det andra sätt att hantera problemen som förmögenhetsskatten skapade – exempelvis landsflykten av framgångsrika entreprenörer.

– Och de principiella argumenten är starka. Har du gjort dig en stor förmögenhet i Sverige borde du också betala skatt i Sverige, säger experten.

Foto: J. Appel

Text: Redaktionen


JUST NU: Stort genombrott om postcovid

2025 05 29

Människors olika dna påverkar risken att drabbas av postcovid – det vill säga långvariga symptom efter att ha insjuknat i covid-19.

Det visar en finsk studie som publicerats i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Genetics.

I studien fastslår forskarna att personer med en riskvariant av genen FOXP4 löper signifikant större risk att drabbas av postcovid.

– Risken för postcovid ökar med ungefär 60 procent jämfört med personer som inte har den genetiska varianten.

Det framhåller Vilma Lammi, postdoktoral forskare vid Helsingfors universitet och huvudförfattare till studien, i en intervju med Yle.

– I vår forskning hittade vi, i samarbete med forskare från flera andra länder, en av de första genetiska riskfaktorerna kopplade till postcovid, konstaterar forskaren.

13 procent i Finland

Studien bygger på data från över 15 000 personer som drabbats av postcovid. Forskarna har jämfört personernas dna med nästan 1,9 miljoner friska personer.

Resultatet visade att höga nivåer av FOXP4 var associerat med ökad risk för postcovid.

FOXP4-genen är kopplad till lungorna och hypotalamus – en viktig del av hjärnan som styr kroppens autonoma funktioner.

I Finland bär 13 procent på riskvarianten av genen, rapporterar Yle.

Vanliga symptom

Långvariga symtom efter covid-19 kallas oftast för postcovid.

Vanliga symptom är huvudvärk, lukt- och smakbortfall, yrsel, trötthet, psykiska symtom eller svårigheter att sova.   

Socialstyrelsen har tagit fram stöd till hälso- och sjukvården för vård av patienter med postcovid.

– Det kan handla om medicinska insatser, men också stöd för att komma tillbaka till jobbet eller skolan, vilka olika typer av uppföljningar som bör erbjudas och hur man på bästa sätt – och gradvis – tar sig tillbaka till vardagen igen, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Foto: G. Pappas

Text: Redaktionen