JUST NU: Fredrik Reinfeldt försvarar Sveriges invandringspolitik

2022 06 20

Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt köper inte bilden av att Sverige har fört en misslyckad invandringspolitik. 

I en intervju med DN slår han fast att fortsatt invandring är nödvändigt för att Sverige ska kunna utvecklas.

Två faktorer

Fredrik Reinfeldt nämner bland annat att den demografiska utvecklingen med lågt barnafödande och en åldrande befolkning är två skäl till att invandring behövs.

–  Vi har levt i ett slags evig tro på att vi bara ska bli fler. Men nu viker trenden globalt av, framför allt i högt utvecklade ekonomier. Jag brukar peka på den japanska modellen: med lågt barnafödande och att stänga landet för invandrare så har du skapat det perfekta äldreboendet, säger han till DN.

Fredrik Reinfeldt betonar att Sverige inte ska köpa bilden av ett misslyckande.   

– Jag tycker inte att Sverige ska köpa bilden av att vi är det misslyckade exemplet. Tvärtom, vi är förmodligen det vägval som stora delar av den utvecklade delen av världen kommer att slå in på.

Upplever en förändring

Han var Sveriges statsminister mellan 2006 och 2014.

Tillsammans med sina kollegor i alliansen drev den före detta Moderatledaren en betydligt mer liberal invandringspolitik än den politik som förs i dag.

Fredrik Reinfeldt berättar om en utveckling där synen på människor har förändrats i grunden.

– Bristen på tillit gör att vi börjar misstänkliggöra varandra och det driver isär människor. Bristen på tillit gör också att vi för mycket talar om säkerhet och repression. Vi kliver helt enkelt över i en världsbild och syn på människan som är misstänksam och tar som utgångspunkt att människor inte vill varandra väl.

Öppna era hjärtan

I valrörelsen 2014 höll Fredrik Reinfeldt ett uppmärksammat tal. Han bad svenska folket att ”öppna sina hjärtan” för människor på flykt.

Ett tal som i efterhand har kritiserats av politiska motståndare, och även av forna partikamrater i Moderaterna.

Sedan Reinfeldts tid har Moderaterna svängt i sin syn på invandring och driver numera en restriktiv invandringspolitik.

Den före detta M-ledaren minns tillbaka.

– Jag efterhandskonstruerar inte. Det var ett annat liv och ett annat uppdrag och det kan bara förstås där och då vad jag försökte säga, säger han till DN.

Talskrivare kritiserar Moderaterna

Moa Berglöf gick sida vid sida med Fredrik Reinfeldt under hans tid som statsminister.

Hon skrev bland annat ”öppna era hjärtan-”talet 2014.

I dag känner hon inte igen sitt gamla parti.

– Det är ett totalt skiljt parti. Både i den ekonomiska politiken, men också i människosynen. De följer hela tiden en opinion som är ganska mörk, sa hon till TV4 i samband med att hennes bok ”Landsförrädare" lanserades.

Foto: Fredrik Reinfeldt 

Text: Redaktionen