Fredrik Reinfeldt föreslås få nytt toppjobb

2023 02 15

Svenska fotbollförbundets valberedning föreslår att tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt tar över som ny SvFF-ordförande.

Det uppger förbundet i ett pressmeddelande.

– Valberedningen har via era nomineringar granskat kandidaterna med utgångspunkt från kravprofil, intervjuer, valbarhetskontroll utifrån stadgar och det av Förbundsmötet 2022 beslutade ”valbarhetskontroll-dokumentet”, där det tydligt framgår att Valberedningen skall beakta om nominerad varit anställd inom förbundet de tre senaste åren.

 – Vi har lyssnat av hela rörelsen och enigt beslutat att Valberedningens förslag till ordförandeposten i Svenska Fotbollförbundet är Fredrik Reinfeldt, står det i uttalandet.

Vidare meddelar valberedningen att de bjuder in till presskonferens på SvFF:s kansli kl 14.30.

Presskonferensen kommer att kunna följas live på svenskfotboll.se.

Tre kandidater

I mitten av januari meddelade fotbollsförbundet att de utsett tre kandidater som potentiella efterträdare till avgående Karl-Erik Nilsson.

Fredrik Reinfeldt nominerades tillsammans med Hélène Barnekov,  tidigare VD  för Telia Sverige och Microsoft Sverige, och Lars-Christer Olsson, före detta ordförande för Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF.

–  Spännande för mig som stort fotbollsfan att få vara med i nästa steg. Jag ser fram emot att, i nästa vecka, svara på valberedningen och de röstberättigades frågor, sa Fredrik Reinfeldt till Sportbladet efter nomineringen.

Då kan han väljas

Ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet väljs lördagen den 25 mars.

Bland de röstberättigade finns distriktsförbunden och klubbarna inom svensk elitfotbolls två högsta serier, på herr- och damsidan.

Nya Moderaterna och Alliansen

Fredrik Reinfledt var Sveriges statsminister mellan 2006 och 2014.

Som partiledare för Moderaterna lanserade han ”De nya Moderaterna” 2005.

Han var även drivande i formandet av det borgerliga samarbetet mellan M, KD, L och C som kallades för Alliansen.  

Foto: Peter Knutson

Text: Redaktionen