JUST NU: Fredade staden attackeras – borgmästaren bekräftar

2022 04 18

Staden Lviv i västra Ukraina har träffats av fem missiler på måndagen.

Lviv har varit relativt förskonat från angrepp under de nästan två månader som Ryssland har bedrivit sitt angreppskrig i Ukraina.

Men på måndagen ska fem stycken missiler ha slagit ned i staden, rapporterar CNN.

Fem missiler

Uppgifterna bekräftas av Lvivs borgmästare Andrii Sadovyi, som meddelar att “relevant service” har skickats till platserna för missilerna har slagit ned.

– Fem riktade missiler slår mot Lviv. Relevant service har redan lämnat för att ta sig till platsen. Vi kommer att ta reda på mer detaljerad information, meddelar Sadovyi på Twitter.

Snabb eskalering

BBC:s reportrar på plats i Lviv rapporterar om en dramatisk förändring som skedde mycket snabbt i staden på måndagsmorgonen. 

På en timme ska situationen i Lviv i ha eskalerat fullständigt.

Rök från tågstation

Det är hittills oklart vad som har varit målet med morgonens attacker. Rök uppges komma från i närheten av stadens tågstation, men uppgifterna om vad som träffats är för närvarande obekräftade.

– Det är en påminnelse till människor om vilken risk de står inför, även om vi är hundratals mil från striderna vid frontlinjen i östra landet och Donbas, där konflikterna förväntas att intensifiera, rapporterar BBC:s utsända reporter Dan Johnson på plats i Lviv.

Uppges ha varit målet

Att det är tågstationen som har träffats uppges dock från fler källor. Bland annat från en medlem i Ukrainas parlament.

– Lviv för en timme sedan. Minst fem ryska missiler slår mot den västra staden. Tågstationen och förvaringsenheter var målen.

“Stanna i era skydd”

Sex personer har dött och åtta har skadats i attacken, uppger Reuters. I Lviv hörs nu sirener från ambulanser och rökbildning pågår i staden. Människor uppmanas att söka skydd fortast möjligt.

– Larmen fortsätter. Stanna i era skydd, meddelade militären i Lviv på Telegram under morgonen.

Hittills fredad stad

Enbart en missilattack hade fram till idag rapporterats i Lviv under invasionen, enligt BBC. 

Lviv har varit en plats många internflyktingar i Ukraina sökt sig till sedan kriget bröt ut. Dels som mellanstopp för att ta sig till Polen, men även för de ukrainare som velat stanna i landet.

Foto: J. Kingma

Text: Redaktionen