Frankrike skärper tonen – ökar kraven på vaccinering för folket

2021 07 16

Frankrike ökar nu pressen betydligt för att få befolkningen att vaccinera sig i takt med att deltavarianten slår allt hårdare mot landet. 

– Om vi inte agerar idag kommer antalet smittfall att öka, sa President Macron i ett TV-tal nu ikväll. Han betonade att han vill uppnå 100 % vaccinering i landet.

Frankrike har haft problem med anti-vaxxare som försöker lura folk att inte vaccinera sig vilket gör att kampen mot viruset försvårats.

En rad krav

För att öka trycket inför nu president Macron följande regler: 

◾ Vaccination blir obligatoriskt för all sjukvårdspersonal. Senast 15 september.

◾ Vaccineringskampanj inleds på landets skolor – från grundskolan och uppåt.

◾ PCR-test blir inte längre gratis.

◾Utan ett vaccinpass – som visar att man fått full vaccinering, PCR-test eller nyligen genomgången sjukdom – får man ej tillgång till restauranger, barer, kaféer eller shopping center med mera.

Direkt efter TV-talet kraschade Frankrikes hälsosida online där man kan boka vaccinationer.

ANALYS

Franska forskare har nyligen gått ut med att det krävs upp till 95 % vaccinationstäckning om man ska kunna hejda deltavarianten som nu sprids allt mer över världen. I linje med det beskedet gör Frankrike sannolikt det mest effektiva för alla de som vill att pandemin ska motverkas så att världen kan återgå till ett så normalt läge som möjligt. Det är troligt att fler länder kommer att följa efter när det gäller att öka incitamenten för att få flera att vaccinera sig. 

Foto: Emmanuel Macron FB

[yop_poll id="357"]