Framgång för Ulla Löfven

2021 10 18

Ulla Löfven har fått ett viktigt uppdrag som sträcker sig en tidsperiod av fyra år framåt i tiden.

Statsministerns hustru har nämligen blivit invald i Svenska Kyrkans motsvarighet till riksdagen – det så kallade Kyrkomötet.

Maken Stefan lämnar

Detta kan konstateras i samband med att rösträkningen nu har gått i mål rapporterar nättidningen Altinget. Ulla Löfven är inte ny i dessa toppsammanhang inom kyrkan då hon valdes in till Kyrkomötet även vid kyrkovalet 2017.

Ministrar och riksdagsledamöter

Hon ställde inte helt överraskande upp för Socialdemokraterna i kyrkovalet och Socialdemokraterna blev som vanligt största parti.

Altinget radar upp flera andra känd namn som tar plats bland Kyrkomötets 251 ledamöter:

▪Margareta Winberg (S), tidigare S-minister

▪Ulf Bjereld (S), professor i statsvetenskap

▪Wanja Lundby-Wedin (S), tidigare LO-ordförande

▪Kristina Axén Olin (Borgerligt Alternativ), riksdagsledamot för M

▪Magnus Ek (C), riksdagsledamot för C

▪Aron Emilsson (SD), riksdagsledamot för SD

▪David Lång (SD), riksdagsledamot för SD

Kyrkomötets betydelse

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och beslutar om frågor som är gemensamma för hela Svenska kyrkan.

– Kyrkomötet sammanträder i Uppsala under två sessioner på hösten, början av oktober och slutet av november. Kyrkomötet beslutar i frågor som handlar om kyrkoordningen, Svenska kyrkans regelverk, och andra frågor som har betydelse för hela Svenska kyrkan, till exempel kyrkohandboken och psalmboken. Andra exempel är den kyrkliga organisationen, tillhörigheten till Svenska kyrkan och kyrkans vigningstjänst. Kyrkomötet kan däremot inte fatta beslut i frågor som är församlingarnas eller stiftens ansvarsområden, uppger Svenska Kyrkan på sin webbsida.

Foto: Stefan Löfven, FB

[yop_poll id="773"]

Pansarfordon rullar mot ryska gränsen

2025 05 05

Ukraina har genomfört en överraskande framryckning i Kurskregionen i södra Ryssland.

Under måndagen har ukrainska styrkor forcerat den ryska gränsen med särskilda militära fordon och robotar, rapporterar brittiska The Telegraph.

Enligt tidningen har ukrainarna sprängt broar med raketer under natten innan de inledde ett pansarangrepp på morgonen och utnyttjade det dåliga vädret till sin fördel.

– En numerisk överlägsen fiende kan bara besegras med okonventionella drag, skriver överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor, Oleksandr Syrskyj, i ett inlägg på Facebook.

Strategiska mål uppnådda

Ukrainas överbefälhavare framhåller att offensiven syftar till att skapa en buffertzon och förhindra ryska attacker mot de ukrainska städerna Sumy och Kharkiv.

– Ukraina har visat att man är kapabel att gå till motanfall, besegra och driva bort fienden, även på egen mark, skriver Syrskyj.

En rysk Telegram-kanal som rapporterar om kriget uppger att minst 50 ukrainska soldater korsade regionen under morgonen.

"Hård strid vid gränsen"

Den ryska Telegram-kanalen rapporterar:

– Minröjningsfordonen började ta sig fram i minfälten, följt av bepansrade fordon med trupper. Det pågår en hård strid vid gränsen.

Kreml hävdar framgång

Attacken kommer efter påståenden från Rysslands militära ledning om att ukrainska trupper helt har fördrivits från Kurskregionen.

Ukrainska trupper inledde en första invasion av regionen i södra Ryssland i augusti 2024. Attacken beskrevs som den största invasionen av ryskt territorium sedan andra världskriget.

Foto: Sociala medier resp Nato

Text: Redaktionen


USA ställer krav på svenska leverantörer

2025 05 05

Uppgifter gör gällande att USA:s ambassad i Stockholm kräver att svenska leverantörer följer amerikanska bestämmelser – och därmed upphör med arbetet för jämställdhet. Nu hotar den svenska regeringen med påföljder.

Även svenska leverantörer måste intyga att de följer USA:s antidiskrimineringslagstiftning.

Tidigare har internationella medier rapporterat att företag som levererar varor eller tjänster till amerikanska ambassader tvingas skriva på ett papper – där man intygar att man följer de amerikanska bestämmelserna.

– Regeringen Trump har varnat leverantörer till amerikanska ambassader och konsulat samt mottagare av amerikanska bidrag över hela världen om att de måste följa förbudet mot program för mångfald, rättvisa och inkludering (DEI) eller riskera att förlora betalningar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Detta gäller nu även den amerikanska ambassaden i Stockholm, rapporterar DN under måndagen.

Läs mer: USA förlorar gigantisk affär – går till Sverige i stället

Svenska hotet: “Kan bli påföljder”

Enligt jämställdhets- och arbetslivsminister Nina Larsson (L) har den svenska regeringen redan gjorts informerad om den amerikanska ambassadens krav.

Svensk lagstiftning gör dock gällande att företag är skyldiga att arbeta förebyggande och aktivt för att motverka diskriminering, vilket ministern också hänvisar till.

Larsson understryker även vikten av att företag känner trygghet i att det är svensk rätt som gäller.

– Annars kan det komma att bli påföljder. Det är viktigt att vi, både politiskt och från branscherna, är tydliga med detta gentemot utländska uppdragsgivare, säger Nina Larsson till DN.

Läs också: Trump utropar massiv åtgärd – ska rädda döende bransch

Foto: Ninni Andersson – Regeringskansliet

Text: Redaktionen