Framgång för Magdalena Andersson (S)

2023 06 25

Nu kommer ett välkommet besked för Magdalena Andersson.

Bland riksdagspartiernas partiledare är det Centerpartiets Muharrem Demirok som har lägst förtroende bland svenskarna.

Omkring fyra procent har ganska eller mycket högt förtroende för honom.

Bättre ser det ut för Magdalena Andersson (S), där siffran ligger på 50 procent enligt en ny undersökning från GP/Novus.

– Det är skillnad på förtroende och sympati. Man kan ha förtroende för någon även om man tycker att ideologin inte är något som Sverige mår bra av. Och då vill man inte rösta på partiet, säger Torbjörn Sjöström som är vd på Novus.

Kristersson och Åkesson

Efter Socialdemokraternas partiledare följer statsminister Ulf Kristersson (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

33 procent av svenskarna har ganska eller mycket stort förtroende för Kristersson, medan motsvarande siffra ligger på 26 procent för Åkesson.

Det är problemet

Betydligt mörkare ser det alltså ut för Centerpartiets nytillträdde partiledare Muharrem Demirok.

Sjöström menar att hans låga förtroendesiffror inte har att göra med att han är okänd.

– Det är Demiroks problem. På grund av turbulensen kring honom, att han inte var tydlig med sin historia, blev han väldigt fort känd, för att inte berätta hela sanningen, säger han till GP.

Busch och Dadgostar

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar hamnar precis efter Jimmie Åkesson på 22 procent och efterföljs av Ebba Busch (KD) med 21 procent och Johan Pehrson (L) med 13 procent.

Därefter kommer Miljöpartiets avgående Per Bolund med 11 procent, Märta Stenevi får 10 procent.

Reagerat starkt

Under den senaste tiden har Magdalena Andersson fått uppmärksamhet då hon reagerat kraftigt på regeringens förslag om att stoppa politiska lotterier.

– Det finns skäl till att överväga om det överhuvudtaget är lämpligt att politiska partier ska vara aktörer på den här marknaden, framhåller finansmarknadsminister Niklas Wykman i ett pressmeddelande.

Oppositionsledaren är inte nöjd med saken.

– Det vi ser nu är en regering som medvetet använder lagstiftningsmakten för att tysta oppositionen. 

– Genom att försöka strypa vår finansiering vill man ge sig på vår förmåga att granska regeringen, har hon sagt enligt SVT.

Foto: M. Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen