JUST NU: Fotbollsdomare har attackerats

2023 05 29

Skandalscener har utspelat sig under en fotbollsmatch.

Den norska domaren Rohit Saggi har träffats av ett inkastat föremål under matchen mellan Stabæk och Vålerenga i den norska högstadivisionen, rapporterar VG.

Enligt tidningen är det en flaska som kastats från läktarplats.        

Domaren behövde läkarvård efter incidenten.

– Vi har ett växande problem i norsk fotboll. Jag vill använda den här situation som ett varnande exempel. Det är därför som vi domare går ut i media och talar om att vi har ett växande problem, säger Rohit Saggi till VG.

Han tillägger:

– Det är klart att jag kommer att tänka extra mycket på mina barn och min fru som kanske inte har samma reaktioner som jag har.

En person har omhändertagits

En person har omhändertagits av polisen efter attacken.

– Den berörda personen togs först omhand av stadionvärdarna, nu har polisen på plats tagit över, säger insatsledare Gjermund Stokkli till VG.

– Vi förhör honom, samt utreder omfattningen av skadan på domaren. Det ska sedan övervägas om ett polisärende ska öppnas, fortsätter han.

Läktarskandal i Sverige

Incidenten i Norge inträffar kort efter att en stor läktarskandal under gårdagens Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK skakat den svenska fotbollen.

Bortalagets supportrar kastade mängder av bangers och bengaler in på planen och upp på familjeläkaren på Tele2 Arena.

Flera AIK-anhängare försökte även storma planen.

Polisen tvingades sända in ett stort antal kravallpoliser för att bringa ordning i kaoset.

Kallar till krismöte

Under måndagen har både politiker och Svenska Fotbollsförbundet, SvFF, reagerat på läktarkaoset.

SvFF kommer att tillsätta en haverikommission och justitieminister Gunnar Strömmer (M) har kallat förbundet till ett möte om säkerheten, rapporterar Aftonbladet.

– Det som hände är utomordentligt allvarligt och skandalöst, säger ministern till Aftonbladet.

– Jag kommer i dag att ta kontakt med Svenska Fotbollförbundet och begära ett möte för att få en redogörelse över säkerhetssituationen på nationell nivå, kanske inte i första hand på denna händelse men bredare.

Arkivfoto: Waldemar 

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen