Förutspår stor framgång för Ukraina

2022 11 04

USA:s försvarsminister Lloyd Austin tror att ukrainska styrkor kommer att lyckas återta den strategiskt viktiga staden Cherson i södra Ukraina.

Ukrainska styrkor närmar sig staden som varit ockuperad av den ryska armén sedan krigets första dagar.

Försvarsminister Lloyd Austin beskriver framryckningen som ”metodisk” och ”effektiv”.

– När det gäller frågan om huruvida ukrainarna kan ta det återstående territoriet på västra sidan av floden Dnepr i Cherson, tror jag verkligen att de har förmågan att göra det. Det viktigaste är att ukrainarna tror att de har förmågan att göra det, säger försvarsminister på en pressträff enligt The Guardian.

Ministern förutspår att Ukraina återerövrar staden som ligger väster om floden Dnepr.

– Vi har sett hur de metodiskt men effektivt tar tillbaka sitt suveräna territorium. Jag tror att vi kommer att se dem fortsätta pressa tillbaka motståndarna tills de säkrar territoriet på den västra sidan av floden. Jag tror att de har kapaciteten.

Risk för rysk fälla

Under gårdagen försvann en rysk flagga från en administrationsbyggnad i Cherson. Spekulationer om ett rysk tillbakadragande tog genast fart. 

Kort efter hävdade vicechefen för regionen Kirill Stremousov att ryska styrkor förmodligen kommer att retirera österut.

– Troligen kommer våra soldater dra sig tillbaka till den östra stranden, sa han till ryska medier.

Ukraina är inte säkra på vad Ryssland planerar. Landets militärledning fruktar att flaggbortagandet och vicechefens uttalande tyder på att Moskva gillrar en fälla.

– Det kan vara en provokation för att ge intrycket av att området är övergivet och att det är säkert att gå in i staden, medan de förbereder sig för gatustrider, säger Natalia Humeniuk, talesperson för Ukrainas södra militärledning, i ett tv-uttalande.

Vill undvika gatustrid

Det är i nuläget oklart vad den ryska armén planerar.

Ukrainska trupper vid frontlinjen har uppgett att de inte sett något som indikerar att ryska trupper drar sig tillbaka, rapporterar Reuters.

Samtidigt uppger en västerländsk tjänsteman med insyn att flera ryska befälhavare lämnat staden och tagit sig över floden österut.

En rysk reträtt skulle vara ett välkommet besked för Ukraina. Landets militär vill helst undvika hårda gatustrider. Det betonarJoakim Paasikivi, som är överstelöjtnant och lärare i militärstrategi.

– Under kriget har de inte fört lika brutala strider som ryssarna. Det ligger inte i deras intresse att bomba sönder byggnader. Helst undviker man nog att strida på gatorna. Om inte kommer man nog med hjälp av precisionsbombningar försöka ta viktiga knutpunkter, säger han till DN.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen