Förutspår rusning till Sverige

2023 08 10

Från och med nästa år kan vi räkna med ett betydligt mer välbesökt Sverige.

Det förväntas nämligen en enorm rusning till Sverige och våra skandinaviska grannländer i framtiden, kanske redan med start nästa sommar.

Trenden är tydlig enligt en ny rapport från Mastercard – som ser hur bokningarna till Sverige, Finland, Norge, Danmark och även Nederländerna tycks öka med rejäl hastighet.

Och det finns flera anledningar varför, rapporterar Reuters.

Driver turister norrut

En stor anledning är att turister, efter sommarens värmeböljor kring Medelhavsländerna, tycks vilja söka svalare alternativ för sin semester.

– Faktorer som billigare flygpriser och svagare valutor i Skandinavien kan spela roll, men en av världens största researrangörer TUI säger på onsdagen att klimatförändringarna också kommer att driva fler turister norrut, framhåller nyhetsbyråns reportrar Marie Mannes och Rachel More.

Skogsbränder i Grekland

Efter sommarens höga temperaturer, som gjort vistelser både olidliga och livsfarliga, öppnar nu just TUI för ett skifte i resesäsongen.

Resor till de södra länderna på kontinenten kanske ska läggas på våren och hösten, medan man istället lägger fokus på norra Europa på sommaren.

Företaget har den här sommaren behövt stå för omkostnader motsvarande omkring 300 000 kronor kopplat skogsbränderna på bland annat grekiska Rhodos då TUI-kunder behövt lämna sina hotell.

– Vi kommer att flyga till Grekland i mitten av november och jag frågade faktiskt mina kollegor, vi kanske borde öppna för det till slutet av året, till eller efter jul, säger TUI:s vd Sebastian Ebel enligt Reuters.

– Det ger oss fler möjligheter till tillväxt.

Märks av  i Norden

Det stigande intresset för resor till Norden märks på hemmaplan.

Till ödistriktet Vesteraalen i norra Norge har det till exempel satts in direktflyg efter att platsen börjat locka turister från centrala och södra Europa som uttryckt att de velat fly värmeböljan.

Och redan nu arrangerar italienska resebyråer gruppresor till Stockholm.

– Förra året åkte vi till södra Spanien och det var väldigt varmt, i år bestämde vi oss för att åka till en svalare plats, säger Diego Bruno, en av de italienska besökarna, till Reuters.

Foto: A. Hunko

Text: Redaktionen