SVERIGE: Fortsatt höga nivåer av covid-19

2022 10 11

En stickprovsundersökning i slutet på september visar att förekomsten av covid-19 fortfarande är relativt hög.

Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

– I undersökningen, som genomfördes i 11 av Sveriges regioner, var 1,5 procent av befolkningen positiva för viruset SARS-CoV-2 som orsakar covid-19, framhåller myndigheten.

Det innebär att nivåerna av covid-19 är på en liknande nivå som i mars 2022.

Då uppskattades 1,4 procent av Sveriges befolkning vara smittade av viruset. 

– Tack vare den höga vaccinationstäckningen och att omikronvarianterna inte orsakar allvarlig sjukdom för de flesta, är behovet av intensivvård begränsat. Samtidigt har antalet patienter inom slutenvården och boende inom äldreomsorgen som är positiva för SARS-CoV-2 varit relativt högt under en längre period. Därför är det inte förvånande att vi fortsatt ser höga nivåer av viruset i befolkningen. Att vaccinera sig enligt gällande rekommendationer är det bästa sättet för att minska risken att drabbas av allvarlig sjukdom och död, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Om undersökningen

Den aktuella stickprovsundersökningen är den andra som görs sedan omikronvarianten började dominera. 

Undersökningen är den tionde och genomfördes mellan den 26 och 29 september 2022. Prov från 1 687 deltagare, i åldrarna 2–94 år, visade att uppskattningsvis 1,5 procent av befolkningen i 11 av Sveriges Regioner hade en pågående infektion.

Samtliga individer som var positiva för viruset var 14 år eller äldre och utspridda i 8 av de 11 län som ingick i undersökningen.

Undersökningen visar att den nationella förekomsten av covid-19 under september 2022 var ungefär lika hög som vid en liknande undersökning i hela landet den 21–25 mars 2022, då 1,4 procent av Sveriges befolkning uppskattades vara infekterade.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: U Majnun

Text: Redaktionen


Krogkedja har börjat stänga restauranger – “Kan inte driva vidare”

2024 07 23

En asiatisk krogkedja stänger nu på håll för att rädda övrig verksamhet.

Det var i en lokal på Kastellgatan i Göteborgs innerstad som den asiatiska krogkedjan Dubbel Dubbel först såg ljuset för över ett årtionde sedan.

Efter snabb expansion är läget nu tuffare för kedjan.

Förra året stängde man en av restaurangerna i hemorten Göteborg, och nu kommer uppgifter om att flera restauranger har fått problem.

Det rapporterar Sydsvenskan.

Gått i konkurs

Dubbel Dubbels restaurang i Lund har gått i konkurs, och man försöker just nu sälja krogen på Simrishamnsgatan i Malmö.

För att rädda övrig verksamhet säljer man restaurangen i Malmö, efter att ha stängt flera restauranger under såväl pandemin som nu.

– Vi har brottats länge med Lund och gjort vad vi kan för att få det att vända. Efter pandemin har det varit kämpigt och sedan har det varit inflation, höjda hyror och råvarukostnader, Dubbel Dubbels vd John Wigelius till Sydsvenskan.

“Kan inte driva vidare”

I Lund blev situationen för svår, och man har inte längre möjlighet att fortsätta vara verksamma i staden.

– I Lund har det inneburit minskade besök och nu har vi hamnat i den situationen att vi inte kan driva restaurangen vidare.

Började i Göteborg

Dubbel Dubbel inledde verksamheten i Göteborg för över tio år sedan och har sedermera expanderat till flera olika städer.

– Fyra vänner hade den gemensamma drömmen om att sprida glädje med kinesisk kokkonst, storslagna smaker och personlig service, förklarar kedjan om resan.

– När den lilla lokalen på Kastellgatan i Göteborgs innerstad blev ledig kunde Dubbel Dubbel se ljuset.

Många företag

Dubbel Dubbel är sannerligen inte det enda företaget som har hamnat i problem.

Det framgår av myndigheten Tillväxtanalys statistik för juni.

– Konkurserna i juni berörde 2 854 anställda, en ökning med 67 procent jämfört med juni 2023. 

– Ur ett historiskt perspektiv var antalet anställda berörda av konkurser högt i juni 2024. Jämfört med motsvarande månad tidigare år var antalet berörda anställda i juni 2024 det högsta sedan 2013.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Fick 45 miljoner kronor för att skapa ny mat – går nu i konkurs

2024 07 24

Ett välkänt varumärke i foodtech-branschen går nu i konkurs.

Under den senaste tiden har många olika bolag i alla möjliga branscher fått det så pass tufft ekonomiskt att de tvingats lägga ner.

Nästa företag som får slå igen dörrarna är foodtech-bolaget Tebrito.

Tebrito, som hade fabrik i Dalarna, har arbetat med att utveckla alternativ till konventionell mat för att minska koldioxidutsläpp och etablera en mer hållbar matkedja.

Det rapporterar sajterna Impact Loop och Breakit.

“Tyvärr inte fungerat”

Bolaget grundades år 2016 och har sedan dess tagit in totalt 45 miljoner kronor.

Processen har gått ut på att odla mjölmaskar som ett proteinalternativ.

Nu går dock bolaget i konkurs.

– Bolaget har arbetat hårt för att hitta en långsiktigt hållbar finansiell lösning, förklarar grundaren Nils Österström för Impact Loop.

– Men trots konstruktiva dialoger med potentiellt mycket intressanta samarbetspartners i syfte att skala upp bolaget har det tyvärr inte gått att lösa den mest akuta ekonomiska situationen.

Miljonförluster

År 2023 omsatte Tebrito drygt en halv miljon kronor och gjorde ett förlustresultat på nästan 14 miljoner kronor.

Problem med skalbarhet bedöms vara en av faktorerna som ledde till konkursen.

För inte så länge sedan gick ett annat bolag i branschen omkull, Mycorena, som även de arbetade med proteinalternativ.

Godkännande av Livsmedelsverket

Mjölmaskar har de senaste åren fått godkännande av Livsmedelsverket.

– Insekter räknas som så kallade ’nya livsmedel’ och är än så länge ovanliga på den svenska marknaden, förklarar myndigheten.

– Insekter får bara produceras och säljas som livsmedel om de är tillåtna enligt regelverket om nya livsmedel, och de är bara tillåtna om de bedömts säkra att äta.

Dessa insekter är ok

Livsmedelsverket listar vidare vilka insekter som fått godkännande.

– De insektsarter som är tillåtna just nu är mjölmask, hussyrsa, europeisk vandringsgräshoppa, buffalolarv, drönarpuppor från honungsbin och svart soldatfluga. 

– Nyligen blev buffalolarv ett godkänt nytt livsmedel. Det nya godkännandet av buffalolarv i EU har lett till missuppfattningar och ryktesspridning. Precis som på annan mat ska det stå tydligt i märkningen att maten innehåller insekter och vilken insektsart det är.

Foto: A. Alhajj

Text: Redaktionen