SVERIGE: Försvarsmakten lade ut skarpa minor

2022 10 21

Det svenska försvaret placerade ut skarpa minor vid inloppet till Ystad hamn på den skånska sydkusten.

Minorna lades ut i samband med en övning i syfte att bekämpa fientliga fartyg och farkoster under vatten, rapporterar Expressen.

– Man har använt både skarp materiel och övningsmateriel, säger Mårten Malmberg, kommunikatör vid Försvarsmakten, till tidningen.

“Ser allvarligt på läget”

Beredskapskontrollen ägde rum tidigare i veckan.

Uppdraget gavs till den 5:e amfibiebataljonen ur Älvsborgs amfibieregemente som i hög fart tog sig från Göteborg ned till Ystad. Hemvärnet från Militärregion Syd var också på plats.

Enligt generalmajor Jonas Wikman skedde övningen med anledning av Rysslands anfallskrig i Ukraina.

– Det här är viktigt mot bakgrund av vårt allvarliga säkerhetspolitiska läge, säger han till Sydsvenskan.

Majoren tillägger:

– Det råder en temperatur runt Östersjön där vi behöver vara tydliga med att vi ser allvarligt på läget.

Bekämpa fientliga farkoster

Försvarsmakten själva beskriver att ändamålet med att placera ut minorna var att “bekämpa fientliga ytgående farkoster och fientlig undervattensverksamhet”.

– På det här sättet stärker och utvecklar vi vår förmåga att snabbt kunna verka med våra vapensystem i hela vårt närområde, säger bataljonschefen och överstelöjtnant Johan Wallin i ett pressmeddelande.

Övar på invasion

Ytterligare ett syfte är att det svenska försvaret vill kunna garantera att marinen med kort varsel kan få en minering på plats vid händelse av en hotande invasion.

Idag finns inget sådant hot, men däremot har säkerhetsläget i Östersjön försämrats rejält, skriver Sydsvenskan.

Det är i den kontexten vi förstärker vår förmåga. Vi måste kunna hantera den här situationen – och i värsta fall ett ytterligare försämrat säkerhetsläge, säger Jonas Wikman.

Danmark deltog

Även den danska marinen deltog i samma beredskapskontroll.

– Ystads hamn är strategisk viktig. Danmark har också stort intresse av att den kan säkras och skyddas, säger Kurt Nielsen, dansk general, till den skånska tidningen.

– För oss är det väldigt positivt att Sverige och Finland går med i Nato. Vi kan utveckla ett nordiskt samarbete som också Nato får nytta av.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen