JUST NU: Officerens varning – stor officersbrist om Sverige ansluter till Nato

2022 05 06

Personalbristen kan förvärras vid ett svenskt medlemskap i alliansen.

Det råder redan brist på officerare inom Försvarsmakten i Sverige. 

Nu varnar Officersförbundets ordförande för att ett potentiellt Natomedlemskap kan förvärra den bristen ytterligare, rapporterar SVT.

“Ett hundratal”

I grannlandet Norge befinner sig ungefär 250 officerare i Natotjänst. Enligt Officersförbundet bör det handla om ungefär lika många om Sverige blir medlem.

– Det är ju ett ansträngt läge redan nu med en brist på yrkesofficerare. Samtidigt som vi ska växa inom landet så blir det ju ytterligare en pålaga när ett hundratal officerare ska på Natostab och Natocenter, säger Lars Fresker, svensk officer och ordförande i Officersförbundet, till kanalen.

Lika många pensioneras

250 officerare motsvarar drygt lika många officerare som pensioneras i Sverige varje år. 

De senaste åren har officersbristen i Sverige varit både välkänd och omdebatterad. Efter flera decennier med nedrustning skedde en omväxlande upprustning efter Rysslands annektering av Krim 2014.

Stor utmaning

Lars Fresker varnar för att Natomedlemskap kommer innebära en stor påfrestan och utmaning för det svenska försvaret och dess personalstyrka. 

Han hävdar dock att det inte kan vara en avgörande faktor till vilket beslut Sverige ska landa i.

“Officerarna är lojala”

– Nu har vi inte gjort någon medlemsundersökning men den bild jag får är att man är för Nato. Man är för samarbete. Man måste hjälpas åt för att kunna försvara landet, men exakt hur det ser ut bland medlemmarna vet jag inte. Officerare är ju också per definition lojala, och är det så att politiken bestämmer att vi ska vara med i Nato, ja då är vi med i Nato, säger Lars Fresker till SVT.

S äger frågan

Ett svenskt besked om en eventuell ansökan närmar sig. Socialdemokraterna äger i praktiken frågan, och i veckan bekräftade partiet att partistyrelsen kallat till ett möte redan den 15 maj istället för nio dagar därpå som först kommunicerades.

– Den helgen är det mycket troligt att svenska Socialdemokraterna också fattar beslut. Landar både S i Finland och Sverige i att de är för ett medlemskap så kommer båda länderna att gå vidare utan några större dröjsmål, uppger en källa till Aftonbladet.

Processen kan gå blixtsnabbt

Om Sverige lämnar in en Natoansökan kan processen gå blixtsnabbt, rapporterade flera diplomatiska källor för norska VG i veckan.

– Det handlar om att inte göra den här tiden längre än nödvändigt, säger Norges premiärminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen