PARTILEDARDEBATTEN: Försvarar högt tonläge

2022 09 09

Det hettade till i gårdagskvällens partiledardebatt när statsminister Magdalena Andersson (S) och Ebba Busch (KD) drabbade samman om gängkriminalitet.

KD-ledaren anklagade Magdalena Andersson och Socialdemokraterna för att inte göra vad som ”krävs” för att stoppa gängvåldet.

Hon anklagade dessutom statsministern för att vägra att möta hennes blick.

– Du har lett landet i åtta år, du har varit finansministern innan du blev statsminister. Du var hjärnan bakom Stefan Löfvens prioriteringar. Hur kan du se mammorna i ögonen, mammorna som begraver sina barn, och inte svara på detta? sa Ebba Busch till Magdalena Andersson.

Programledarna försökte bryta in, men lyckades inte stoppa Ebba Busch.

Istället höjde KD-ledaren rösten samtidigt som Magdalena Andersson tittade rakt fram och inte åt vänster mot Ebba Busch.

– Du kan titta bort, du kan ignorera mig, men du kan inte ignorera de här mammorna länge till, sa Ebba Busch.

– Ett lågaffektivt bemötande mot personer som gapar brukar vara en ganska framgångsrik strategi, kontrade Magdalena Andersson.

Ångrar ingenting

Ebba Busch tycker inte att hon gick för långt i debatten – trots att hon fick en tillsägelse av programledarna i TV4.

–  Nej, inte i en så viktig fråga. För statsministern försöker få det att låta som att hon inte har haft nånting att göra med de sju åren innan hon blev statsminister, säger hon till SvD och tillägger:

– Om ingen annan hjälper till att utkräva svar på de frågorna så tar jag det ansvaret.

Statsministern svarar

Magdalena Andersson svarar att hon vill ha en mer ”seriös debatt”.

– Jag vill ju ha en seriös debatt om det här, en allvarsam debatt. Och jag har ju kommit hit för att presentera de förslag som vi socialdemokrater har för att få bukt med det här. Både genom att anställa fler poliser och skärpa straff, men också för att bryta nyrekryteringen och det går bara genom att alla barn tar sig igenom skolan, säger statsministern till tidningen

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Kristdemokraterna

Text: Redaktionen