Första siffrorna från valet i Portugal

2022 02 01

Socialdemokraterna har gjort en mycket stark slutspurt i portugisiska valet enligt vallokalsundersökningen som presenterades när vallokalerna stängde.

Det styrande socialdemokratiska partiet PS med premiärminister Antonia Costas i spetsen utmanas av det liberalkonservativa partiet PSD som lustigt nog heter Socialdemokraterna.

Vallokalsundersökningen

Här är resultatet i vallokalsundersökningen jämfört med valresultatet i senaste valet 2019. Resultatet presenteras i form av det sannolikt lägsta respektive högsta valresultatet som partiet väntas få baserat på vallokalsundersökningen.

         Parti                  Valresultat    2019     2022

🔴 PS Socialdemokraterna        36         37-42 %

🔵 PSD Liberalkonservativa     28         30-35 %

🔴 BE Vänsterpartiet                    10           3-6 %

🔴 CDU Kommunist + Gröna      6           3-5 %

🔵 CDS PP Kristdemokraterna 4            1-3 %

🟢 PAN Djurrättspartiet               3            1-3 %

🟣 CH Nationalisterna                  1             5-8 %

🔵 IL Högerliberalerna                  1             4-7 %

🟢 Livre Gröna Ekologister         1             1-3 %

Vänsterpartierna backar

Även det ledande oppositionspartiet Liberalkonservativa PSD ökar samtidigt som vänsterpartierna backar. Det nya högernationalistiska partiet Nog går kraftigt fram.

Kraftig slutspurt

De senaste två veckorna visade mätningarna att Socialdemokraternas ledning krympte undan för undan och det var dött lopp i de allra sista mätningarna gentemot liberalkonservativa PSD som gick starkt i mätningarna.

Vallokalsundersökningen visar dock att Socialdemokraterna sannolikt har gått mycket starkt de sista dagarna vilket inte mätningarna lyckades fånga in.

Spännande kväll

Portugals parlament upplöstes i november då S-regeringen inte längre fick stöd från vänsterpartierna för sin budget varpå nyval utlystes.

Vare sig Socialdemokraterna eller Liberalkonservativa ser ut att få egen majoritet och nu väntar en spännande valvaka för att senare under kvällen sannolikt få en bild av vilka partier som blir vågmästare.

Foto: RTP Televison

Text: Redaktionen