Första S-kandidaten som meddelar att han vill bli partiledare

2021 08 30

– Jag står till förfogande!

Det meddelar nu socialdemokraten Jan Emanuel Johansson som kandiderar till posten som ny partiledare i Socialdemokraterna efter Stefan Löfven.

Framgångsrik företagare

Den 47-årige näringslivsprofilen och före detta riksdagsledamoten har gjort en resa från en tuff uppväxt till mycket framgångsrik företagare inom fastigheter, vård- och omsorgsbranschen.

Han har varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna i flera omgångar 2004 – 2010 och öppnar nu för en uppmärksammad comeback.

Vill se kursändring för S

– Nu kommer det öppnas upp för föreningar och arbetarkommuner att lyfta fram kandidater. Jag står till förfogande för nomineringar, säger Jan Emanuel till Aftonbladet.

Jan Emanuel vill att partiet gör en kursändring och ökar sitt fokus på arbetarklassen.

Tillbaka till arbetarklassen

– Partiet har frångått att representera arbetarklassen. Vi representerar i dag en miljöpartistisk-centerpartistisk politik som är långtifrån klassiskt socialdemokratisk. Mitt mål att försöka få tillbaka det socialdemokratiska partiet till att driva en socialdemokratisk politik, säger Jan Emanuel.

Större chans med USA-stil

Han tror dock att hans chanser är begränsade.

– Hade det här varit i USA och man kunde göra som när man vill bli president där – då hade det inte varit omöjligt, säger han till tidningen.

ANALYS

Jan Emanuel är värd tummen upp för att han tar steget och till skillnad från andra potentiella kandidater inte är blygsam och lämnar partiet i osäkerhet utan istället talar om att han vill bli partiledare.

Det är stor fördel med kandidater som meddelar om de stor till förfogande eller inte och som dessutom berättar hur de vill förändra partiets politik och inriktning.

Större chans vid kampanj

Hans chanser får dock ses som begränsade och Magdalena Andersson (S) är fortsatt storfavorit. Om det hade varit en öppen kampanj där alla medlemmar hade kunnat rösta efter debatter och utfrågningar så hade Jan Emanuels chanser varit mycket större och han hade kunnat tillhöra de 3-4 starkaste kandidaterna.

Foto: Jan Emanuel Johansson, FB

[yop_poll id="540"]