JUST NU: Första orden efter mötet – Ryssland anklagar FN

2022 04 26

Det hettade till på den efterföljande pressträffen i Moskva efter tisdagens möte mellan FN:s generalsekreterare António Guterres och Rysslands diktator Vladimir Putin.

Inför en samlad presskår anklagade Rysslands utrikesminister FN för att inte ingripa mot påstådda brott som ukrainare har begått mot den rysktalande befolkningen i utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina, rapporterar BBC.

Lavrov hävdade att det ryska språket förbjudits i området och att den ukrainska ledningen infört en ”nazistisk ideologi”.

Finns en sak som är sann

Guterres svarade kort att Ryssland har många klagomål, men att ”det finns en sak som är sann och att inga argument kan förändra detta".

– Det finns inga ukrainska trupper på ryskt territorium. Däremot finns det ryska trupper på ukrainskt territorium, konstaterade FN:s generalsekreterare.

Utrikesministern bekräftar

På den efterföljande frågestunden bekräftade Sergej Lavrov att han håller med Guterres resonemang om att det endast finns ryska soldater på ukrainskt territorium.

– Det är sant. Det bekräftar jag, sa Lavrov.

Krigsbrott

På frågan om påstådda krigsbrott utförda av ryska trupper svarade Guterres att ”det gör honom mycket orolig”.

Vidare konstaterade FN-chefen att han kräver en oberoende utredning av händelserna och att FN står redo att agera med alla resurser för humanitära insatser. 

Föreslår en särskild grupp

FN-ledaren föreslår att en kontaktgrupp för humanitära frågor upprättas.  FN ska ingå i gruppen.

Syftet är att kunna åstadkomma fler humanitära korridorer i Ukraina.

Bland annat vill Guterres så snabbt som möjligt upprätta en humanitär korridor i ockuperade Mariupol, där tusentals människor, inklusive civila, 

är instängda på stålverket Azovstal.

Om mötet med Putin

Efter sitt möte med den ryska diktatorn Vladimir Putin konstaterade António Guterres att parterna har olika syn på händelseförloppet och sakerna som sker i Ukraina.

Han framhävde att Rysslands krig i Ukraina är ett brott mot Ukrainas territoriella integritet och mot FN-stadgan, vilket även en majoritet av medlemmarna i FN är överens om.

Arkivfoto: President of Russia Office

Text: Redaktionen