Första landet i Europa som väntas legalisera cannabis

2021 10 27

Alla som fyllt 18 år ska få odla fyra egna cannabisplantor och på sikt skall försäljning införas i hela landet.

Det är tanken från Luxemburgs regering som nu tänker om helt när det gäller landets drogpolitik med syfte att minska den svarta marknaden och den grova brottsligheten där kriminella gäng livnär sig på att sälja olaglig knark.

Nationella planer

Luxemburgs regering säger i sitt nya förslag ja till att sälja frön till cannabisplantor rapporterar The Guardian. Allmänheten ska även kunna köpa frön i affärer, importera eller köpa på nätet.

Längre fram ska man även producera och leverera på ett nationellt plan och även sälja frön i affärer enligt regeringens planer.

Stoppa svarta marknaden

 – Vi anser att vi måste agera på grund av problem med droger och cannabis som är en del av en stor illegal marknad, säger justitieminister Sam Tanson till tidningen.

Slå mot grov brottslighet

Målet är att stoppa de kriminellas verksamhet.

– Vi vill att folk ska kunna odla hemma med fokus på att konsumtionen inte ska vara olaglig. Tanken är att man ska kunna konsumera cannabis utan att det är olagligt samtidigt som vi bryter den långa illegala kedjan från produktion till leverans och försäljning som kopplas till mycket elände. Vi vill göra allt vi kan för att stoppa den olagliga svarta marknaden, förklarar justitieministern.

Utomhus eller inomhus

Hemmaodlare ska kunna odla utomhus på balkongen eller i trädgården eller inomhus i sin bostad enligt regeringens förslag. Förbud mot att bruka cannabis på offentliga platser kvarstår och även försäljning av annat än frön förblir olagligt likaså.

Inte längre åtalbart

Emellertid föreslår Luxemburgs regering även att konsumtion och transport av cannabis på allmän plats inte längre klassas som ett åtalbart brott utan bara som en mindre förseelse om det avser 3 gram eller mindre.

Regeringen uppger att förändringarna ska ses som ett första steg och på sikt vill man tillåta nationell produktion, leverans och försäljning som knäcker den svarta marknaden och grova brottsligheten samt ger intäkter till att motverka och utbilda avseende narkotikamissbruk.

Förslaget har arbetats fram i samarbete mellan Liberalerna, Socialdemokraterna och de Gröna.

ANALYS
Luxemburg går samma väg som Kanada, Uruguay och drygt 10 amerikanska delstater som liberaliserar sina narkotikalagar med syfte att bland annat motverka den grova brottsligheten.

Min prognos är att allt fler länder i Europa kommer att följa efter. En sak är klar – den nuvarande narkotikapolitiken och de omfattande problemen med grov gängkriminalitet som livnär sig på knarkaffärer fungerar inte i en rad EU-länder.

Övriga EU-länder lär följa utvecklingen i Luxemburg för att studera både hur folkhälsan och den grova brottsligheten påverkas. Nästa år väntas Luxemburgs parlament ta ställning till regeringens nya förslag.

Foto: K. Nanney

[yop_poll id="819"]

Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen