Första landet i Europa som väntas legalisera cannabis

2021 10 27

Alla som fyllt 18 år ska få odla fyra egna cannabisplantor och på sikt skall försäljning införas i hela landet.

Det är tanken från Luxemburgs regering som nu tänker om helt när det gäller landets drogpolitik med syfte att minska den svarta marknaden och den grova brottsligheten där kriminella gäng livnär sig på att sälja olaglig knark.

Nationella planer

Luxemburgs regering säger i sitt nya förslag ja till att sälja frön till cannabisplantor rapporterar The Guardian. Allmänheten ska även kunna köpa frön i affärer, importera eller köpa på nätet.

Längre fram ska man även producera och leverera på ett nationellt plan och även sälja frön i affärer enligt regeringens planer.

Stoppa svarta marknaden

 – Vi anser att vi måste agera på grund av problem med droger och cannabis som är en del av en stor illegal marknad, säger justitieminister Sam Tanson till tidningen.

Slå mot grov brottslighet

Målet är att stoppa de kriminellas verksamhet.

– Vi vill att folk ska kunna odla hemma med fokus på att konsumtionen inte ska vara olaglig. Tanken är att man ska kunna konsumera cannabis utan att det är olagligt samtidigt som vi bryter den långa illegala kedjan från produktion till leverans och försäljning som kopplas till mycket elände. Vi vill göra allt vi kan för att stoppa den olagliga svarta marknaden, förklarar justitieministern.

Utomhus eller inomhus

Hemmaodlare ska kunna odla utomhus på balkongen eller i trädgården eller inomhus i sin bostad enligt regeringens förslag. Förbud mot att bruka cannabis på offentliga platser kvarstår och även försäljning av annat än frön förblir olagligt likaså.

Inte längre åtalbart

Emellertid föreslår Luxemburgs regering även att konsumtion och transport av cannabis på allmän plats inte längre klassas som ett åtalbart brott utan bara som en mindre förseelse om det avser 3 gram eller mindre.

Regeringen uppger att förändringarna ska ses som ett första steg och på sikt vill man tillåta nationell produktion, leverans och försäljning som knäcker den svarta marknaden och grova brottsligheten samt ger intäkter till att motverka och utbilda avseende narkotikamissbruk.

Förslaget har arbetats fram i samarbete mellan Liberalerna, Socialdemokraterna och de Gröna.

ANALYS
Luxemburg går samma väg som Kanada, Uruguay och drygt 10 amerikanska delstater som liberaliserar sina narkotikalagar med syfte att bland annat motverka den grova brottsligheten.

Min prognos är att allt fler länder i Europa kommer att följa efter. En sak är klar – den nuvarande narkotikapolitiken och de omfattande problemen med grov gängkriminalitet som livnär sig på knarkaffärer fungerar inte i en rad EU-länder.

Övriga EU-länder lär följa utvecklingen i Luxemburg för att studera både hur folkhälsan och den grova brottsligheten påverkas. Nästa år väntas Luxemburgs parlament ta ställning till regeringens nya förslag.

Foto: K. Nanney

[yop_poll id="819"]

Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen