Första landet i Europa som väntas legalisera cannabis
2021 10 27
Alla som fyllt 18 år ska få odla fyra egna cannabisplantor och på sikt skall försäljning införas i hela landet.
Det är tanken från Luxemburgs regering som nu tänker om helt när det gäller landets drogpolitik med syfte att minska den svarta marknaden och den grova brottsligheten där kriminella gäng livnär sig på att sälja olaglig knark.
Nationella planer
Luxemburgs regering säger i sitt nya förslag ja till att sälja frön till cannabisplantor rapporterar The Guardian. Allmänheten ska även kunna köpa frön i affärer, importera eller köpa på nätet.
Längre fram ska man även producera och leverera på ett nationellt plan och även sälja frön i affärer enligt regeringens planer.
Stoppa svarta marknaden
– Vi anser att vi måste agera på grund av problem med droger och cannabis som är en del av en stor illegal marknad, säger justitieminister Sam Tanson till tidningen.
Slå mot grov brottslighet
Målet är att stoppa de kriminellas verksamhet.
– Vi vill att folk ska kunna odla hemma med fokus på att konsumtionen inte ska vara olaglig. Tanken är att man ska kunna konsumera cannabis utan att det är olagligt samtidigt som vi bryter den långa illegala kedjan från produktion till leverans och försäljning som kopplas till mycket elände. Vi vill göra allt vi kan för att stoppa den olagliga svarta marknaden, förklarar justitieministern.
Utomhus eller inomhus
Hemmaodlare ska kunna odla utomhus på balkongen eller i trädgården eller inomhus i sin bostad enligt regeringens förslag. Förbud mot att bruka cannabis på offentliga platser kvarstår och även försäljning av annat än frön förblir olagligt likaså.
Inte längre åtalbart
Emellertid föreslår Luxemburgs regering även att konsumtion och transport av cannabis på allmän plats inte längre klassas som ett åtalbart brott utan bara som en mindre förseelse om det avser 3 gram eller mindre.
Regeringen uppger att förändringarna ska ses som ett första steg och på sikt vill man tillåta nationell produktion, leverans och försäljning som knäcker den svarta marknaden och grova brottsligheten samt ger intäkter till att motverka och utbilda avseende narkotikamissbruk.
Förslaget har arbetats fram i samarbete mellan Liberalerna, Socialdemokraterna och de Gröna.
ANALYS
Luxemburg går samma väg som Kanada, Uruguay och drygt 10 amerikanska delstater som liberaliserar sina narkotikalagar med syfte att bland annat motverka den grova brottsligheten.
Min prognos är att allt fler länder i Europa kommer att följa efter. En sak är klar – den nuvarande narkotikapolitiken och de omfattande problemen med grov gängkriminalitet som livnär sig på knarkaffärer fungerar inte i en rad EU-länder.
Övriga EU-länder lär följa utvecklingen i Luxemburg för att studera både hur folkhälsan och den grova brottsligheten påverkas. Nästa år väntas Luxemburgs parlament ta ställning till regeringens nya förslag.
Foto: K. Nanney