Första homosexuella stjärnan i en av de stora macho-sporterna

2021 07 20

USA och Kanada tar nu ytterligare ett steg i rätt riktning när det gäller homosexuellas möjligheter och framsteg.

För första gången har världens främsta liga i en av de stora machosporterna fått en öppet homosexuell spelare i form av den kanadensiska ishockeystjärnan Luke Prokop som hör hemma i laget Nashville Predators.

Ökar chanserna

– I dag är jag stolt över att berätta för alla att jag är homosexuell. Det har varit en rejäl resa att komma till denna punkt i mitt liv men jag kunde inte vara gladare över mitt beslut att komma ut. Ända sedan jag var ung har jag drömt om att bli NHL-spelare och jag tror att genom att leva mitt autentiska liv kan jag ge mitt allt på rinken och öka chanserna att uppfylla mina drömmar, meddelar Luke Prokop.

Välkomna i hockeyvärlden

Hockeystjärnan tackar sin omgivning för allt stöd.

– Jag skulle inte kunna göra detta utan min underbara familj, vänner och medarbetare som har känt till detta om mig och mött mig med kärlek och stöd varje steg. Jag hoppas att jag genom att berätta vem jag är även kan hjälpa andra människor att se att homosexuella är välkomna i hockeyvärlden och vi arbetar för att säkerställa att ishockey är för alla på riktigt, framhåller Luke Prokop.

ANALYS

Det finns en hel del mörka moln runt om i världen men som Hans Rosling brukade framhålla så får man inte glömma att det är väldigt mycket som faktiskt går i rätt riktning. Steg för steg i land efter land och världsdel efter världsdel sker det viktiga framsteg.

Det kommer en dag när Kina är en demokrati, när cancer har botats och när diktaturer är utrotade. Glaset är halvfullt och morgondagen är ljus.

Foto: Luke Porkop Instagram

[yop_poll id="382"]

Skatteverket går ut med viktig uppmaning till alla med e-legitimation

2025 01 17

I bedrägeritider är det bra att vara vaksam.

Det meddelar Skatteverket.

Under de senaste åren har olika typer av bedrägerier ställt till med stora problem.

Många svenskar har förlorat pengar på grund av bedrägerierna, och myndigheter är måna om att se till att svenskarna är så svårlurade som bara möjligt.

Går ut med uppmaning

Skatteverket går på torsdagen ut med en viktig uppmaning till alla som har e-legitimation.

Detta för att försöka öka vaksamheten.

– En e-legitimation är en identitetshandling. Det är därför viktigt att hantera din e-legitimation med varsamhet. Använd den aldrig på uppmaning av någon annan, understryker myndigheten.

Mejl och sms

Skatteverket fortsätter.

– Var också vaksam om du får e-post eller sms med länkar till webbsidor där du uppmanas logga in med e-legitimation. Även det kan vara ett bedrägeriförsök.

Så håller du bedragarna borta

I tider då bedragarna arbetar hårt för att lura folk på pengar är det extra bra att vara försiktig med känsliga uppgifter.

E-legitimation är som bekant en värdehandling, och webbsidan Elegitimation har på uppdrag av DIGG - Myndigheten för digital förvaltning, gått ut med flera tips.

– Det är vanligt att bedragare hör av sig och säger att de representerar någon som man litar på, till exempel Polisen eller banken. De kan till exempel säga att det har hänt något akut och att du genast måste logga in med din e-legitimation. 

– Gör aldrig det! Om du gör det finns det risk för att du släpper in dem så att de kan komma åt dina pengar eller känsliga uppgifter.

Fem tips

Här är fem tips som Myndigheten för digital förvaltning rekommenderar via sidan:

- Använd aldrig din e-legitimation om du blir uppringd.

- Klicka inte på okända länkar via e-post eller sms.

- Låt inte någon annan logga in åt dig.

- Lämna aldrig ut ditt personnummer.

- Anmäl alltid bedrägerier till polisen på telefonnummer 114 14.

Bedragare arbetar konstant på att hitta nya sätt att lura folk på, och kapar ofta välkända varumärken för att göra det.

Foto: F. Bratt Skatteverket

Text: Redaktionen


Efterlängtade chips gör comeback – klassiker från 1980-talet

2025 01 16

Två saknade chipssorter från 2024 kommer nu att återvända till butikerna.

Det meddelar Estrella i ett pressmeddelande.

En av dem är en riktig klassiker.

– Båda gjorde kortare gästspel i fjol, och nu är det dags för dem att återta sina platser i snackshyllan, framhåller chipsjätten.

Klassiker från 1980-talet

Det handlar om populära “Dillskruvar” som framför allt gjorde succé vid lanseringen 1983 och sedan dess blivit något av en klassiker.

Från och till har den dock försvunnit från butikshyllorna, för att därefter återvända vid flera tillfällen.

Nu ska dillskruvarna förhoppningsvis bli kvar permanent.

– Genom åren har den fått trogna fans som till och med skapat en helt egen Facebookgrupp tillägnad skruvarna, förklarar Estrella och tillägger:

– Dillfavoriten är gjord av potatis som bakas, torkas och friteras för att uppnå perfekt form och krisp. Dillkryddan blir sedan pricken över i:et fulländar smakupplevelsen. Och inte nog med det, nu är skruvarna dessutom veganvänliga.

Dillskruvar och Västkustchips: Tryffel & Havssalt gör comeback. Foto: Estrella

"Limited edition"

Den andra chipssorten som återvänder är den som var en “limited edition” under våren 2024: Västkustchips Tryffel & Havssalt.

Efter att ha gjort succé under våren är den lyxiga smaken nu äntligen tillbaka och här för att stanna. Smaken av tryffel och havssalt är rik på umami och gifter sig perfekt med den milda svenska potatisen, skriver Estrella vidare.

Precis som dillskruvarna kommer även Västkustchips Tryffel & Havssalt att vara veganvänliga.

– Och certifierad med Svenskt Sigill för ett extra miljöansvar, adderar chipstillverkaren.

LÄS MER: Stoppad läsk gör comeback – var populär på 1980-talet

Säljs här

Dillskurvarna kommer i påsar om 80 gram och det rekommenderade cirkapriset blir 18,90 kronor.

Påsvikten för västkustchipsen blir 160 gram och kommer att kosta cirka 29,90 kronor per påse.

Chipssorterna väntas vara tillgängliga för försäljning från och med 20 januari och kommer att finnas i följande butiker och kedjor:

- Ica

- Coop

- Hemköp

- Willys

- City Gross

- Hemmakväll

- Foodora Market

- Välsorterade servicebutiker

Foto: Estrella

Text: Redaktionen