JUST NU: Forskare sågar uttalande från Annie Lööf

2022 06 21

Klimatpolitikforskaren Naghmeh Nasiritousi kritiserar flera aspekter av partiledarens förslag på klimatmål.

Annie Lööf (C) berättar om Centerpartiets klimatmål i en längre intervju i Dagens Nyheter, där hon bland annat betonar att partiet vill skärpa klimatmålen.

I det har skogsbruket en nyckelroll enligt Lööf, som hyllar parollen “frihet under ansvar” när det kommer till hur skogen ska användas.

“Frihet under ansvar”

Centerledaren understryker att “det man äger, det vårdar man”.

– Sedan 1990-talet har vi en ny skogslagstiftning i Sverige, där miljö och produktion ska gå hand i hand, där det är ”frihet under ansvar”. Det har tjänat svensk skogspolitik och biologisk mångfald väl. För Centerpartiets del är den biologiska mångfalden oerhört viktig. Sedan 1950 har inte skogen påverkat en enda artdöd, säger Annie Lööf till DN.

Specialist: “Stämmer inte”

Det stämmer dock inte enligt Ulf Bjelke, miljöanalysspecialist och kontaktperson för frågor om rödlistade arter på Artdatabanken Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Skogsarter har dött ut från landet sedan 1950, till exempel Värmlandslav. Av de mer än 1 000 rödlistade skogslevande arterna som finns kvar i landet är fler än 70 procent minskande och föremål för pågående lokala utdöenden, säger han till tidningen.

Kritiserar Lööfs uttalande

Även klimatpolitikforskaren Naghmeh Nasiritousi, docent vid Stockholms universitet och Utrikespolitiska institutets, är kritisk till Annie Lööfs uttalande. 

– Det låter som att hon menar att allt är frid och fröjd i den svenska skogen, vilket går emot mycket forskning inte minst om biologisk mångfald, säger hon till DN.

Sågar “frihet under ansvar”

Hon sågar även principen “frihet under ansvar” som Lööf värdesätter i frågan om skogsbruket.

– Från forskningen vet vi att information och frivillighet inte leder till snabba förändringar, säger Nagmeh Nasiritousi.

Viktig fråga för C

Centerpartiet har vid upprepade tillfällen värnat om skogsbrukets produktion och motsatt sig ökade brukandeförbud.

– Vi kan inte ha det så att man tar mark från markägare utan att ersätta dem. Redan idag är en tredjedel av alla marker belagda med brukandeförbud, sade Peter Helander (C) till SVT 2021.

Tas med i valrörelsen

En hållning som Annie Lööf står fast vid i valrörelsen 2022.

Vår politik bygger på frihet under ansvar, med enkla men tydliga regler. På så sätt får vi ett skogsbruk där miljö och ökad produktion går hand i hand, framhäver partiledaren på sociala medier.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen