Försäkringskassan har valt bank för utbetalning

2022 12 02

Alla som bor i elområde 3 och 4 och som har Swedbank kan andas ut.

Ni kommer att få pengarna direkt insatta på ert konto, rapporterar Aftonbladet.

Alla andra elkonsumenter i de berörda elområdena kommer att få en avi och behöver därmed gå till sin respektive bank för att få ta del av pengarna.

– Vi har inte använt den här typen av tjänst förut utan det här är ett nytt upplägg som ska göra nu. Eftersom det här ska gå fort så har vi bara kunnat fråga Swedbank och Danske Bank, säger Anders Sims, presstalesperson vid Försäkringskassan, till tidningen.

Fick nobben

Men från Danske Bank blev det nobben. Därmed återstod enbart Swedbank – en bank med 3,7 mijoner privatkunder.

– Där ska vi nu försöka röra oss mot ett avtal. Det är en hel del frågetecken som måste rätas ut. Swedbank behöver veta hur stora volymer det handlar om, hur information och uppgifter ska delas mellan aktörerna. Alltså hur hela modellen och processen ska se ut, säger Anders Sims.

Han tillägger att det är osäkert hur lång tid förhandlingarna med Swedbank tar, men att målbilden med utbetalningar i februari ligger kvar.

Rasade mot kontant utbetalning

Det blev stor uppståndelse under gårdagen när nyhetsbyrån TT gick ut med att många som ska ta del av elstödet skulle göra detta via avier, vilket skulle leda till att mottagarna hade behövt ta emot ersättningen i fysiska kontanter.

Bland annat reagerade S-ledaren Magdalena Anderssons som oroade sig för säkerheten om man ska behöva gå med tusentals kronor i kontanter på stan.

Tillbakavisar kontantmetod

Att svenska elkonsumenter skulle behöva få sin ersättning i fysiska sedlar slogs dock tillbaka kraftigt av socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), som pekat på att banken kan överföra pengarna till avimottagarens konto.

– Magdalena Andersson far med osanning när hon i brist på fakta eller med tveksamma avsikter skrämmer upp människor med att de kommer att tvingas ta ut tusentals kronor i kontanter när elsö det kommer i februari, framhäver hon på Instagram.

"Jobbar dygnet runt"

Ministern tillägger:

– Det är ett tufft läge nu och vi är angelägna om att människor får pengarna när de mest behöver dem. Myndigheterna och regeringen ha jobbat och jobbar dygnet runt för att få detta på plats så snabbt som bara är möjligt.

4,4 miljoner hushåll

Elstödet ska betalas ut till 4,4 miljoner hushåll och 600 000 företag i södra Sverige.

Enligt Försäkringskassan pågår ett omfattande arbete för att möjliggöra utbetalning av den ersättning som så många längtar efter.

– Sist men inte minst krävs ett säkerhetsarrangemang och effektiva kontrollsystem som undanröjer risken att pengarna hamnar i fel fickor. Först när dessa bitar faller på plats, kommer vi att kunna säga när vi är redo att betala ut pengarna, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Statsministern slår tillbaka mot Magdalena Andersson

LÄS MER: Anderson: "Ljög svenska folket rakt upp i ansiktet"

Foto: Försäkringskassan

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen