Försäkringskassan har valt bank för utbetalning

2022 12 02

Alla som bor i elområde 3 och 4 och som har Swedbank kan andas ut.

Ni kommer att få pengarna direkt insatta på ert konto, rapporterar Aftonbladet.

Alla andra elkonsumenter i de berörda elområdena kommer att få en avi och behöver därmed gå till sin respektive bank för att få ta del av pengarna.

– Vi har inte använt den här typen av tjänst förut utan det här är ett nytt upplägg som ska göra nu. Eftersom det här ska gå fort så har vi bara kunnat fråga Swedbank och Danske Bank, säger Anders Sims, presstalesperson vid Försäkringskassan, till tidningen.

Fick nobben

Men från Danske Bank blev det nobben. Därmed återstod enbart Swedbank – en bank med 3,7 mijoner privatkunder.

– Där ska vi nu försöka röra oss mot ett avtal. Det är en hel del frågetecken som måste rätas ut. Swedbank behöver veta hur stora volymer det handlar om, hur information och uppgifter ska delas mellan aktörerna. Alltså hur hela modellen och processen ska se ut, säger Anders Sims.

Han tillägger att det är osäkert hur lång tid förhandlingarna med Swedbank tar, men att målbilden med utbetalningar i februari ligger kvar.

Rasade mot kontant utbetalning

Det blev stor uppståndelse under gårdagen när nyhetsbyrån TT gick ut med att många som ska ta del av elstödet skulle göra detta via avier, vilket skulle leda till att mottagarna hade behövt ta emot ersättningen i fysiska kontanter.

Bland annat reagerade S-ledaren Magdalena Anderssons som oroade sig för säkerheten om man ska behöva gå med tusentals kronor i kontanter på stan.

Tillbakavisar kontantmetod

Att svenska elkonsumenter skulle behöva få sin ersättning i fysiska sedlar slogs dock tillbaka kraftigt av socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), som pekat på att banken kan överföra pengarna till avimottagarens konto.

– Magdalena Andersson far med osanning när hon i brist på fakta eller med tveksamma avsikter skrämmer upp människor med att de kommer att tvingas ta ut tusentals kronor i kontanter när elsö det kommer i februari, framhäver hon på Instagram.

"Jobbar dygnet runt"

Ministern tillägger:

– Det är ett tufft läge nu och vi är angelägna om att människor får pengarna när de mest behöver dem. Myndigheterna och regeringen ha jobbat och jobbar dygnet runt för att få detta på plats så snabbt som bara är möjligt.

4,4 miljoner hushåll

Elstödet ska betalas ut till 4,4 miljoner hushåll och 600 000 företag i södra Sverige.

Enligt Försäkringskassan pågår ett omfattande arbete för att möjliggöra utbetalning av den ersättning som så många längtar efter.

– Sist men inte minst krävs ett säkerhetsarrangemang och effektiva kontrollsystem som undanröjer risken att pengarna hamnar i fel fickor. Först när dessa bitar faller på plats, kommer vi att kunna säga när vi är redo att betala ut pengarna, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Statsministern slår tillbaka mot Magdalena Andersson

LÄS MER: Anderson: "Ljög svenska folket rakt upp i ansiktet"

Foto: Försäkringskassan

Text: Redaktionen