Försäkringskassan har valt bank för utbetalning

2022 12 02

Alla som bor i elområde 3 och 4 och som har Swedbank kan andas ut.

Ni kommer att få pengarna direkt insatta på ert konto, rapporterar Aftonbladet.

Alla andra elkonsumenter i de berörda elområdena kommer att få en avi och behöver därmed gå till sin respektive bank för att få ta del av pengarna.

– Vi har inte använt den här typen av tjänst förut utan det här är ett nytt upplägg som ska göra nu. Eftersom det här ska gå fort så har vi bara kunnat fråga Swedbank och Danske Bank, säger Anders Sims, presstalesperson vid Försäkringskassan, till tidningen.

Fick nobben

Men från Danske Bank blev det nobben. Därmed återstod enbart Swedbank – en bank med 3,7 mijoner privatkunder.

– Där ska vi nu försöka röra oss mot ett avtal. Det är en hel del frågetecken som måste rätas ut. Swedbank behöver veta hur stora volymer det handlar om, hur information och uppgifter ska delas mellan aktörerna. Alltså hur hela modellen och processen ska se ut, säger Anders Sims.

Han tillägger att det är osäkert hur lång tid förhandlingarna med Swedbank tar, men att målbilden med utbetalningar i februari ligger kvar.

Rasade mot kontant utbetalning

Det blev stor uppståndelse under gårdagen när nyhetsbyrån TT gick ut med att många som ska ta del av elstödet skulle göra detta via avier, vilket skulle leda till att mottagarna hade behövt ta emot ersättningen i fysiska kontanter.

Bland annat reagerade S-ledaren Magdalena Anderssons som oroade sig för säkerheten om man ska behöva gå med tusentals kronor i kontanter på stan.

Tillbakavisar kontantmetod

Att svenska elkonsumenter skulle behöva få sin ersättning i fysiska sedlar slogs dock tillbaka kraftigt av socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), som pekat på att banken kan överföra pengarna till avimottagarens konto.

– Magdalena Andersson far med osanning när hon i brist på fakta eller med tveksamma avsikter skrämmer upp människor med att de kommer att tvingas ta ut tusentals kronor i kontanter när elsö det kommer i februari, framhäver hon på Instagram.

"Jobbar dygnet runt"

Ministern tillägger:

– Det är ett tufft läge nu och vi är angelägna om att människor får pengarna när de mest behöver dem. Myndigheterna och regeringen ha jobbat och jobbar dygnet runt för att få detta på plats så snabbt som bara är möjligt.

4,4 miljoner hushåll

Elstödet ska betalas ut till 4,4 miljoner hushåll och 600 000 företag i södra Sverige.

Enligt Försäkringskassan pågår ett omfattande arbete för att möjliggöra utbetalning av den ersättning som så många längtar efter.

– Sist men inte minst krävs ett säkerhetsarrangemang och effektiva kontrollsystem som undanröjer risken att pengarna hamnar i fel fickor. Först när dessa bitar faller på plats, kommer vi att kunna säga när vi är redo att betala ut pengarna, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Statsministern slår tillbaka mot Magdalena Andersson

LÄS MER: Anderson: "Ljög svenska folket rakt upp i ansiktet"

Foto: Försäkringskassan

Text: Redaktionen


JUST NU: Vill deportera Elon Musk

2025 06 06

Storbråket mellan USA:s president Donald Trump och Elon Musk fortsätter att röra upp känslor.

Efter att Elon Musk gått till angrepp mot Donald Trump nya ekonomiska lagförslag, "One Big Beautiful Bill Act", eskalerade konflikten.

Musk kallade lagförslaget för en ”avskyvärd styggeelse”, eftersom de ekonomiska förslagen kommer öka den redan höga amerikanska statsskulden. Vidare hävdade Musk att Trump aldrig skulle ha vunnit presidentvalet utan hans stöd.

Trump svarade med att kalla Musk för ”galen” och hotade att dra in federala kontrakt för techmiljardärens företag.

Presidentens hot fick Musk att se rött. Han krävde Trumps avgång och hävdade att presidenten finns med Epsteinutredningen, vilket han menar är orsaken till att dessa dokument inte offentliggjorts.

Pedofilen Epstein, som stod åtalad för omfattande sexhandel, hittades död i sin fängelsecell 2019.

Kravet: Deportera Musk

Nu eskalerar bråket ytterligare.

Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon ger sig in i ordkriget.

I en intervju med New York Times uppmanar Bannon president Trump att deportera Elon Musk till Sydafrika.

Musk är ursprungligen från Sydafrika. Bannon påstår att techmiljardären kom till USA illegalt, vilket möjliggör ett utvisningsbeslut.

– Jag är övertygad om att han är en illegal invandrare och att han borde utvisas omedelbart, säger han till tidningen.

LÄS MER: I NATT: Tvingas ställa in – Vita huset i krismöte

Musk svarar: ”Totalt efterbliven”

Elon Musk har svarat på Bannons uttalande.

– Bannon är en totalt efterbliven person, skriver han på X.

LÄS MER: Elon Musk varnar USA

Foto: Official White House Photo by Molly Riley

Text: Redkationen


USA kan stänga ned Sverige – flera experter varnar

2025 06 06

Sverige kan på kort tid stängas ned av amerikanska teknikjättar.

Den varningen kommer från flera experter och svenska myndighetschefer på fredagen.

Oron kommer efter att en motsvarande varning utfärdats i Danmark tidigare i år och fått regeringens rådgivande organ Cyber Security Council att uppmana landet att göra sig oberoende av amerikansk teknik och infrastruktur.

Om vi som land skulle få en hård sanktion från USA, då står vi i bästa fall på fötterna i 30 dagar, säger Gabor Sebastiani från Arbetsförmedlingen, ansvarig för digital riskhantering på myndigheten, till DN.

"Blivit en jättefråga"

I synnerhet är Sverige särskilt beroende av Microsoft. Hela offentliga sektorn använder sig mer eller mindre av dess tjänster, exempelvis Teams och Officepaketet.

Gabor Sebastiani konstaterar att techjättarna är “ett vapen” för USA. 

Och det finns fog för oron. Bland annat pekas på hur USA införde sanktioner mot Karim Khan, åklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, som utfärdade arresteringsordern mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu samt flera Hamasledare.

Enligt AP stängdes Microsoft ned Khans mejlkonto vilket tvingade åklagaren att byta till en schweizisk e-postleverantör.

Erick Enocksson, säkerhetssamordnare på Esam, ett medlemsdrivet program för samverkan mellan 29 myndigheter och Sveriges kommuner och regioner, understryker allvaret.

– Beroendet av de amerikanska tjänsterna och risken koppla till det som händer i USA har blivit en jättefråga under våren. Mardrömmen är att samma sak skulle hända en svensk myndighet som hände Internationella brottmålsdomstolen i Haag – hastigheten, att det inte går att förutse och de enorma konsekvenserna de skulle få, säger han till samma tidning.

Kan ske på en timme i Danmark

I Danmark bedöms en omfattande amerikansk cyberattack som realistisk, framhåller Jacob Herbst, chef för Cyber Security Control.

Enligt regeringsrådgivaren skulle USA kunna stänga ned Danmark, som är enormt beroende av molntjänster från exempelvis Microsoft och Apple,  inom loppet av en timme.

Om amerikanerna på måndag morgon klockan åtta bestämmer sig för att stänga ner de amerikanska molntjänsterna, då har Danmark stannat av klockan nio, säger han till TV2.

"Väcker farhågor i Europa"

Microsoft har inte svarat på de svenska experternas varningar.

Tidigare i veckan framhöll dock företagets vd Brad Smith att man varken stoppat eller pausat sina tjänster till ICC, enligt Politico.

Han säger att Microsofts agerande “inte på något sätt innebar att tjänsterna till ICC” upphörde.

– Bortkopplingen av Khans e-post har väckt farhågor i Europa om att Trump kan använda en "kill switch" för att stänga av digitala tjänster via amerikanska teknikjättar, skriver den amerikanska tidningen.

Foto: White House Official Photographer resp Turth Social  (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder) resp Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Text: Redaktionen