Försäkringskassan går ut med varning – “Ökar för varje dag”
2024 03 01
Bluffmejl ställer till med problem för många och Försäkringskassan går nu ut med en uppmaning.
Varningen gör gällande att bluffmejl skickas ut till många angående att man måste fylla i uppgifter för att kunna få elstöd från myndigheten.
Mejlen är fejk och Försäkringskassan riktar nu en uppmaning till allmänheten om att bortse från sådana mejl och inte lämna känsliga uppgifter.
Det rapporterar Expressen.
“Ökar varje dag”
Det är ännu oklart exakt hur många som har fått de falska mejlen skickade till sig.
Däremot bekräftar Försäkringskassan att det rör sig om en oönskad utveckling.
– Det ökar för varje dag, säger Cecilia Sobocki vid myndighetens pressavdelning till Expressen.
Skickligt utformade
Hon förklarar vidare att mejlen är “skickligt utformade”, och informerar om att det inte finns något elstöd som ska betalas ut i år.
– Det är inget man ska följa, utan man ska bara slänga de här mejlen, menar hon.
Polisen har tidigare meddelat att mängden bedrägeribrott har ökat kraftigt, och det kan ofta röra sig om förfalskade meddelanden från företag eller myndigheter som ser verkliga ut.
“Väldigt vanligt”
Konsumentverket bekräftar att denna typ av bedrägerier är väldigt vanligt och att man gör bäst i att vara försiktig angående vilka uppgifter man lämnar ut.
– Bluffmejl och bluff-sms är tyvärr väldigt vanligt och har som syfte att lura dig på pengar, kapa dina konton eller stjäla dina personliga uppgifter, framhåller Konsumentverket.
– Var försiktig med vad du klickar på och lämna aldrig ut känsliga uppgifter som kontonummer och inloggningsuppgifter.
Ser riktigt ut
Bluffmejlen kan ofta se mycket verkliga ut, och det är därför viktigt att vara på sin vakt.
– Meddelandet kan se ut att komma från vem som helst till exempel din bank, en myndighet, eller ett välkänt företag. Det länkas ofta till falska webbplatser med webbadresser som ofta påminner om de riktiga.
– Alla bluff-sms och bluffmejl innehåller olika sorters uppmaningar som bedragaren vill att du agerar på. För att du ska bli lurad måste du agerar på uppmaningen.
Foto: Försäkringskassan
Text: Redaktionen