JUST NU: Djurplågeri upptäckt – utreds som hatbrott

2022 05 06

Upptäckten av en dräktig ren som plågats till stora skador av snöskoterförare har anmälts som hatbrott.

Det var under påskhelgen i sambebyn Vittangi som den förfärliga upptäckten gjordes. En dräktig renko hittades i snön, delvis förlamad och med kritiska inre skador.

Renen fick avlivas på plats och efter en polisanmälan kan nu brottet utredas som hatbrott, rapporterar Dagens Nyheter.

Renmamman plågades

Den då blivande renmannan släpade sig fram i vinterlandskapet när den upptäcktes i närheten av en utfodringsplats i Pajala kommun.

– Det är här är så fruktansvärt för renskötarna som har renen i sitt hjärta. Jag vet inte ens vad jag ska använda för ord. Det är så grymt, säger Birgitta Engrund Solberg, ordförande i Vittangi skogssameby till tidningen.

Polisanmäls för fyra brott

På platsen upptäcktes även spår från snöskotrar, vilket har lett misstankarna till att renkon blivit medvetet påkörd och därigenom plågad av förarna. 

Nu har medlemmarna i samebyn polisanmält händelsen för fyra brott. Smitning, djurplågeri och brott mot rennäringslagen – samt hatbrott.

Attack mot samer

Enligt Birgitta Engrund Solberg tolkar man attacken som en uppsåtligt riktad handling inte bara mot djuren, utan även mot samerna.

– Det är så hårt tryck mot rennäringen, det är ifrågasättande och det hetsas på sociala medier. Rennäringen ifrågasätts i alla led, så det är egentligen inte konstigt att sådana här vidrigheter dyker upp. Vi är långt ifrån de enda som drabbas, det här händer överallt.

“Största allvar”

Hatbrottsforskaren Görel Granström menar att det mycket väl kan vara ett hatbrott som ligger bakom renattacken. Enligt henne bör polisen ta liknande fall på största allvar.

– Med tanke på vad renen symboliserar, var det har hänt och att man lämnar djuret på det här sättet så ligger det nära till hands, säger hon till SVT.

“Städa upp lagstiftningen”

Tidigare år höll samepartiet Guovssonásti:s Pávva Pittja ett uppmärksammat tal på Sametingets plenum i Östersund. Han vädjade om att hat, hot och våld mot både samer och renar måste upphöra.

– Lagstiftningen måste städas upp så att samer blir respekterade i samhället, tillade Stefan Mikaelsson, ledamot av Sametingets styrelse, enligt Sveriges Radio.

Straffen skärps inom kort

Brottet djurplågeri hanteras i brottsbalken och den 1 juli i år kommer en ny straffbestämmelse om grovt djurplågeribrott införas för de allvarligaste fallen av brott mot djur.

Foto: S. Chaudhry

Text: Redaktionen