JUST NU: Djurplågeri upptäckt – utreds som hatbrott

2022 05 06

Upptäckten av en dräktig ren som plågats till stora skador av snöskoterförare har anmälts som hatbrott.

Det var under påskhelgen i sambebyn Vittangi som den förfärliga upptäckten gjordes. En dräktig renko hittades i snön, delvis förlamad och med kritiska inre skador.

Renen fick avlivas på plats och efter en polisanmälan kan nu brottet utredas som hatbrott, rapporterar Dagens Nyheter.

Renmamman plågades

Den då blivande renmannan släpade sig fram i vinterlandskapet när den upptäcktes i närheten av en utfodringsplats i Pajala kommun.

– Det är här är så fruktansvärt för renskötarna som har renen i sitt hjärta. Jag vet inte ens vad jag ska använda för ord. Det är så grymt, säger Birgitta Engrund Solberg, ordförande i Vittangi skogssameby till tidningen.

Polisanmäls för fyra brott

På platsen upptäcktes även spår från snöskotrar, vilket har lett misstankarna till att renkon blivit medvetet påkörd och därigenom plågad av förarna. 

Nu har medlemmarna i samebyn polisanmält händelsen för fyra brott. Smitning, djurplågeri och brott mot rennäringslagen – samt hatbrott.

Attack mot samer

Enligt Birgitta Engrund Solberg tolkar man attacken som en uppsåtligt riktad handling inte bara mot djuren, utan även mot samerna.

– Det är så hårt tryck mot rennäringen, det är ifrågasättande och det hetsas på sociala medier. Rennäringen ifrågasätts i alla led, så det är egentligen inte konstigt att sådana här vidrigheter dyker upp. Vi är långt ifrån de enda som drabbas, det här händer överallt.

“Största allvar”

Hatbrottsforskaren Görel Granström menar att det mycket väl kan vara ett hatbrott som ligger bakom renattacken. Enligt henne bör polisen ta liknande fall på största allvar.

– Med tanke på vad renen symboliserar, var det har hänt och att man lämnar djuret på det här sättet så ligger det nära till hands, säger hon till SVT.

“Städa upp lagstiftningen”

Tidigare år höll samepartiet Guovssonásti:s Pávva Pittja ett uppmärksammat tal på Sametingets plenum i Östersund. Han vädjade om att hat, hot och våld mot både samer och renar måste upphöra.

– Lagstiftningen måste städas upp så att samer blir respekterade i samhället, tillade Stefan Mikaelsson, ledamot av Sametingets styrelse, enligt Sveriges Radio.

Straffen skärps inom kort

Brottet djurplågeri hanteras i brottsbalken och den 1 juli i år kommer en ny straffbestämmelse om grovt djurplågeribrott införas för de allvarligaste fallen av brott mot djur.

Foto: S. Chaudhry

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen