S föreslår akutåtgärd för hushållen

2023 04 27

Socialdemokraterna har gått fram med ett nytt förslag för att hjälpa ekonomiskt utsatta hushåll.

Partiet vill införa en skuldakut.

Skuldakuten ska hjälpa de mest utsatta innan de hamnar hos Kronofogden och består av fyra delar:

- Tuffare regler för kreditgivningsföretag

- Ett nationellt system för skuldregister

- 100 miljoner kronor till kommunerna

- Ett statligt banklån för förstagångsköpare

Låna av staten

Det statliga banklånen ska kunna utnyttjas av personer som planerar att köpa sin första bostad.

– Mängden blancolån vid bostadsköp är allvarligt höga. Många gånger är köp av bostadsrätt det enda sättet att skaffa sig en egen bostad, samtidigt som det höga bostadspriset ofta gör det nästintill omöjligt att spara ihop till kontantinsatsen.

– Det gör att fler tar dyra privatlån. Därför vill vi införa ett startlån för förstagångsköpare på bostadsmarknaden, framhåller S i ett pressmeddelande och tillägger att ett färdigt utredningsförslag finns i Regeringskansliet.

– Det är bara för regeringen att lägga fram, understryker partiet.

”Vägrar ta in verkligheten”

Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg, tillika Sveriges före detta finansminister, anser att regeringen inte gör tillräckligt för att stötta utsatta hushåll.

– I det här läget tvingas allt fler att ta blancolån eller köpa sina varor på avbetalning för att få vardagen att gå ihop. Men regeringen och Sverigedemokraterna vägrar att ta in att verkligheten ser ut så här, säger han på en pressträff.

Åtstramad budget

Regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade nyligen sin vårändringsbudget för riksdagen.

Budgeten var relativt åtstramad och innehöll satsningar på fyra miljarder kronor. Något som finansministern motiverar med att det inte är läge att ”driva på inflationen”.

– Det här är en storlek på budgeten som vi klarar utan att driva på inflationen, sa hon på en pressträff efter beskedet.

– Men det handlar framförallt om det vi gör i budgeten, både för att underlätta för hushåll men också för att se till att de grundläggande funktionerna fungerar, tillade Svantesson.

Förra årets vårbudget, som den dåvarande S-regeringen lade fram, innehöll satsningar på 30 miljarder kronor.

Foto: Kronofogden

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen