Folksjukdom skjuter i höjden – ökar 25 procent
2024 11 18
En av landets allra vanligaste sjukdomar har nått en “dyster toppnotering”.
Det konstaterar Försäkringskassan i en rapport på måndagen.
Under de fem senaste åren har stressrelaterade sjukdomar, som till exempel utmattningssyndrom, ökat med hela 25 procent.
– Tyvärr ser vi att de stressrelaterade sjukskrivningarna fortsätter att öka. Det positiva är ju att vi känner till de bakomliggande orsakerna och att utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten.
Aldrig varit så högt
Sedan våren 2019 har antalet pågående stressrelaterade sjukskrivningar ökat från 34 700 stycken till 43 500 vid samma tid 2024.
Det innebär en ny högstanivå.
Dessutom löper kvinnor dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män, enligt Försäkringskassan.
Främst mammor i åldern 30-39 är sjukskrivna på grund av den här typen av sjukdomar.
– Vi vet att en faktor för att inte blir sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning, och det kan bli svårare den som har yngre och fler barn. Eftersom kvinnor tar större ansvar för barn och hem så löper de större risk att drabbas av stressrelaterad sjukskrivning, säger Ulrik Lidwall i ett pressmeddelande.
Tydligt mönster
Försäkringskassan understryker att könsskillnaderna förstärks ytterligare av att många kvinnor jobbar i riskyrken inom välfärdssektorn med bristande arbetsmiljö.
Vård, skola och omsorg nämns som sådana exempel.
Särskilt hög risk för sjukfall med psykiatrisk diagnos noteras i åldersgruppen 25-29 år.
Den risken ligger högt fram till 45-årsåldern, och toppas alltså vid åldern 30-39 år.
Ett tydligt mönster är också att det är högre sjukfrånvaro för personer med barn i förskole- och lågstadieåldern, det vill säga 3-8 år.
Såväl sjukfrånvaron och den stressrelaterade psykiska ohälsan är högre för personer med fyra eller fem barn.
Foto: G. Pappas
Text: Redaktionen