SVERIGE: Folkhälsomyndigheten presenterar analys – ny åtgärd

2023 01 12

Det massiva covidutbrottet i Kina bedöms inte ha väsentlig påverkan på smittspridningen i Sverige. 

Det slår Folkhälsomyndigheten fast i en analys av det epidemiologiska läget i Kina.

Rapporten har lämnats till regeringen.

– Vi bedömer inte att smittspridningen specifikt i Kina kommer att ha en väsentlig påverkan på det epidemiologiska läget i Sverige. Däremot har vi fortfarande en pandemi med en omfattande smittspridning och en kvarstående risk för ytterligare vågor. Det är därför mycket viktigt att alla länder tillsammans tar ett globalt ansvar för övervakningen av covid-19 så att gemensamma åtgärder kan införas när det behövs, säger myndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

I analysen konstaterar Folkhälsomyndigheten bland annat att de undervarianter inom omikron som för närvarande cirkulerar i Kina redan tidigare har förekommit i EU och Sverige.

Stor osäkerhet

Samtidigt skriver myndigheten att alla länder behöver bidra med aktuell kunskap och statistik så att den globala beredskapen kan bli bättre.

Stor osäkerhet råder kring Kinas rapportering av antalet bekräftade fall, avlidna, sjukhusvårdade samt vilka virusvarianter som cirkulerar i landet.

– I situationer när smittspridningen är hög ökar risken för att nya virusvarianter uppstår. Det kan hända i Kina, men även i andra länder, framhåller Folkhälsomyndigheten.

Ny åtgärd – provtagning av avloppsvatten

Vidare rekommenderar myndigheten att det tillfälliga kravet på ett negativt covid-19-test för inresande från Kina ska bestå.

Även om Folkhälsomyndigheten bedömer att reserestriktioner har en marginell effekt på det epidemiologiska läget i Sverige, så anser myndigheten att åtgärden är proportionerlig och kan ha effekt om den införs i fler EU-länder.

Folkhälsomyndigheten har även kommit fram till att avloppsvatten från Arlanda ska analyseras. Myndigheten bedömer att analys av virusvarianter i avloppsvatten kan vara ett värdefullt komplement till övrig övervakning.

– Värdet av en sådan övervakning är framförallt att kunna följa förändringar i virusnivåer och vilka virusvarianter som dominerar från inresande till Arlanda över tid. Folkhälsomyndigheten kommer därför att under januari månad tillsammans med en forskargrupp på Kungliga Tekniska Högskolan genomföra ett pilotprojekt, där prover kommer att tas från avloppsvattnet på Arlanda, säger Karin Tegmark Wisell.

Inga ytterligare åtgärder

I övrigt bedömer Folkhälsomyndigheten att det inte krävs några ytterligare åtgärder i Sverige med anledning av det epidemiologiska läget i Kina.

– Myndigheten har en fortsatt omfattande övervakning av det globala epidemiologiska läget för covid-19 där signaler på nya virusvarianter fångas upp. Inom det nationella övervakningsprogrammet för covid-19 övervakas också kontinuerligt vilka virusvarianter som sprids i Sverige.

Foto: U. Majnun

Text: Redaktionen


Dansk reaktion mot USA chockar forskarna: “Helt sjukt”

2025 03 18

Det danska förtroendet för USA rasar till nya bottennivåer.

Danmark är en av USA:s mest pålitliga vänner i världen.

Vi har kämpat sida vid sida med amerikanerna i många, många decennier. Vi är en av USA:s viktigaste och bästa allierade.

Det underströk Danmarks statsminister Mette Frederiksen efter att USA:s vicepresident JD Vance kallat danskarna för en “dålig allierad” tidigare i år.

"Riktigt sjukt"

Men efter Trump-administrationens återkommande anspråk på att ta över Grönland, tullkriget mot Europa och, enligt kritikerna, vurmandet för Ryssland syns nu effekterna.

Danskarna har fullständigt tappat förtroendet för USA som allierad, visar en undersökning i tidningen Berlingske.

Uppemot 92 procent anser att Danmark borde lita mer på Europa än på USA för sin säkerhet.

Hela 41 procent ser dessutom USA som ett potentiellt hot.

Siffrorna är på de nivåerna att de mer eller mindre chockar forskarna.

– Det är en riktigt sjuk siffra. Jag trodde aldrig att jag skulle se den, säger Mikkel Vedby Rasmussen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, till Berlingske.

Fundamental förändring

Det som pågår är enligt professorn en fundamental förändring i hur danskarna uppfattar USA.

– Även på 60-, 70- och 80-talen, när många danskar var emot Nato och kritiska mot USA, var det ingen som trodde att amerikanerna inte skulle hjälpa oss om vi behövde det, säger Mikkel Vedby Rasmussen.

Den danska forskaren säger  att förtroenderaset även beror på att det som kommuniceras från USA:s regering i princip låter som slagord direkt från Kreml.

LÄS MER: Kris i USA – ber Danmark om hjälp

Sjunkit 20 procentenheter

För tre år sedan, i mars 2022, uppgav 65 procent av danskarna att man hade ett mycket högt förtroende för att Nato skulle försvara Danmark vid händelse av krig.

Idag har den siffran sjunkit radikalt.

Den senaste mätningen visar att blott 46 procent tror att Nato skulle rycka in vid ett sådant scenario.

Analysen från undersökningens resultat är att danskarna har insett allvar, menar Gorm Rye Olsen, professor i statsvetenskap vid Roskilde universitet.

– Det är ett uttryck för att befolkningen förstår vad som händer, säger han.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Biljättens chockbesked – 7 500 jobb försvinner

2025 03 18

Audi bromsar in rejält.

Det är tuffa tider i bilbranschen.

På måndagskvällen kommer besked om att biljätten Audi – som ägs av Volkswagen – kommer att införa ett nytt besparingsprogram.

Det innebär att så många som 7 500 jobb försvinner fram till 2029, rapporterar Reuters.

Nytt besparingsprogram

Volkswagens Audi kommer att ta bort upp till 7 500 jobb i Tyskland fram till 2029 inom områden som administration och utveckling.

Det framhåller biltillverkaren på måndagen, och blir därmed den senaste tyska bilindustriaktören som minskar kostnaderna.

De planerade åtgärderna, som ledningen och arbetstagarrepresentanter enades om på måndagen, ska spara biltillverkaren 1 miljard euro – motsvarande elva miljarder kronor per år på medellång sikt.

Redan dragit ner

Audi har redan dragit ner på cirka 9 500 produktionsjobb sedan 2019, ett steg som man då sade skulle frigöra flera miljarder euro för att finansiera övergången till elbilar och öka marginalerna till 9-11 procent.

Audi har gått dåligt under de senaste åren och rörelsemarginalen sjönk till 4,5 procent under de första nio månaderna 2024 från 7 procent under samma period föregående år på grund av svag försäljning på de viktigaste marknaderna.

“Behöver bli snabbare”

Styrelsens ordförande Gernot Döllner har uttalat sig om beslutet.

– Audi måste bli snabbare, mer flexibelt och mer effektivt. En sak är klar: detta kommer inte att vara möjligt utan anpassningar av personalstyrkan, säger han till den tyska nyhetsbyrån DPA.

Kunde blivit fler

Företaget och företagsrådet har varit oeniga om besparingsplanen, men har nu enats om ett koncept. 

Det kunde ha blivit ännu fler jobb som kapades.

Företagsrådets ordförande Jörg Schlagbauer säger att företaget ursprungligen planerade att eliminera 12 000 jobb.

Audis beslut är ytterligare ett bevis på svårigheterna i bilbranschen – där allt från de största jättarna till mindre bilhandlare har fått det oerhört tufft under de senaste åren.

Foto: C. Aranda

Text: Redaktionen