Folkhälsomyndigheten gav felaktiga uppgifter till svenska folket

2021 05 09

Folkhälsomyndigheten lämnade felaktiga uppgifter till svenska folket och underdrev allvaret i pandemin.

Det konstaterar Sveriges Radio i en ny granskning idag.

🔸När smittspridningen i höstas ökade med hela 35% på bara en vecka enligt Folkhälsomyndighetens egen statistik så beskrev Anders Tegnell ändå smittspridningen på en presskonferens bland annat som ”en liten försiktig ökning”.

🔸Folkhälsomyndigheten bedömde trots den snabba ökningen i höstas att ökningen skulle komma av sig och stabiliseras då svenskarna var duktiga på att följa rekommendationerna. Men inte heller det stämde då Telia, MSB och Novus tydligt indikerade att folk följde rekommendationerna allt sämre avslöjar SR idag och ställer flera raka frågor till Tegnell.

Frågan är varför ni sa att ökningen var svag?

– Det var den bedömningen då, svarar Tegnell till SR.

Men det stämmer inte med statistiken och epidemiologiprofessor Tove Fall vid Uppsala universitet är kritisk till Folkhälsomyndighetens kommunikation.

– En sån här sjukdom när det hänger på allmänhetens följsamhet, då är det oerhört viktigt att allmänheten vet om att det finns varningsflaggor, säger hon till SR.

Tegnell svarar SR:

– Det är hela tiden en balans hur mycket man liksom då ska trycka på så att säga skrämmas och hur mycket man ska  använda morötter och tala om att vi gör faktiskt ett bra jobb. Det handlar ju också om vilka signaler det skickar till befolkningen.

ANALYS

Myndighetens signaler ska vara sanningen – inget annat. Men istället för att säga som det är har Folkhälsomyndigheten tonat ned och skönmålat smittspridningen i Sverige i ett läge där tiotusentals förlorade livet i Europa under hösten 2020 samtidigt som det inte var omöjligt att lista ut att den svåra höstvågen även skulle slå in mot Sverige precis som under våren. Det är under all kritik.

[yop_poll id="8"]