Folkhälsomyndigheten går ut med kycklingvarning

2025 07 08

De senaste åren har antalet fall av den vanliga tarmbakterien campylobacter skjutit i höjden under sommarmånaderna.

– De senaste åren har omkring 10 000 fall rapporterats i Sverige, med en kraftig ökning under sensommaren, juli till september. Av dessa har drygt hälften smittats i Sverige medan övriga är utlandsresenärer, fastslår Folkhälsomyndigheten i ett uttalande.

Nu är det dags igen.

Under juli månad och framåt väntas antalet campylobacterinfektioner öka ordentligt.

Symptomen kan vara en riktig mardröm för semesterfirare.

– De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodtillblandad, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär, framhåller FHM. 

Varnar för kyckling

Studier har visat på en koppling mellan campylobacterinfektion och konsumtion av färsk kyckling – cirka en tredjedel av de som insjuknat har kunnat kopplas till råvaran.

– Vi ser en väldigt stark korrelation av förekomst i kyckling och antalet människor som drabbas, säger Rikard Dryselius, utredare vid Folkhälsomyndigheten, till Expressen.

Uppmanar allmänheten

Nu går Folkhälsomyndigheten ut men en uppmaning till allmänheten.

Myndigheten uppmanar alla som tillagar kyckling att vara extra uppmärksamma.

– Man bör ha egna skärbrädor för kyckling som man diskar noga. Om man grillar på sommaren bör man undvika att använda samma fat före och efter, och inte samma verktyg när man hanterar rå och tillagad kyckling, säger Dryselius till tidningen.

LÄS MER: Forskare varnar för populär mat – ”Finns ingen säker mängd” 

Livsmedelsverket: Tänk på tre saker

Livsmedelsverket uppmanar också allmänheten att hantera kyckling extra varsamt.

Myndigheten understryker att det är det extra viktigt att tänka på följande under sommarperioden:

- Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.

- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

- Genomstek alltid kyckling - då dör bakterierna som kan finnas i den. Livsmedel som kan innehålla campylobacter ska tillagas så att hela köttet uppnår minst 70°C.

FAKTA: Dubbelt så många smittas   

- Campylobacter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurslag. Sjukdomen sprids vanligen via förorenat livsmedel eller förorenat dricksvatten.

- Antalet personer som varje år smittas av campylobacter i Sverige har dubblerats under de senaste 10 åren. 

- Den vanligaste orsaken till att en människa smittas av campylobacter är via kyckling.

- Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.

- De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS MER: Konkurrenten knappar in på Ica – “Avståndet aldrig varit mindre”

Foto: P. Pham

Text: Redaktionen


JUST NU: Stort ras vid museum – flera turister på platsen

2025 07 08

Ett större ras har inträffat vid Gruvmuseet i Norberg.

Nu inleds en räddningsinsats. 

Flera patruller från både räddningstjänsten och polisen har larmats till platsen.

"30-40 meter"

Enligt SOS Alarm handlar det om ett ras i ett gruvhål med en diameter på cirka 30-40, rapporterar Expressen. 

– Flera turister ska ha befunnit sig vid platsen i samband med händelsen, framhåller polisen i ett uttalande.

Sätter upp stängsel

I nuläget finns det inga uppgifter om personskador.

– Markägare och kommunen är informerade och kommer att sätta upp extra stängsel kring gruvhålet, uppger polisen.

Området avstängt

Norbergs kommun har kommenterat händelsen i ett inlägg på Facebook.

Enligt kommunen har ett ras skett vid sidan av Gruvmuseumet.

– Tills vidare är området avstängt. Även Linnevägen är avstängd framför museet.

Norbergs kommun kommer uppdatera löpande om händelseutvecklingen.

LÄS MER: Två personer har hittats döda

FAKTA: Gruvmuseet i Norberg

- Norbergs Gruvmuseum ligger i Kärrgruvan, strax utanför Norbergs centrum. Här kan besökare ta del av Norbergs tusenåriga historia av bergsbruk och järnhantering.

Museet är idag inrymt i byggnaden ovanför Risbergs konstschakt - och om besökare vill kan man kika ner i schaktet. I gruvmuseet finns idag linspelsdriven hisskorg för persontransporter, ett matrum, ett litet förmanskontor och en smedja. Här finns borrsmedens redskap och den gamla träpusten som fortfarande används.

- I museet finns också fotografier, modeller och föremål som skildrar gruvhanteringens historia. Besökare kan även lära dig mer om det pumpsystem som användes för att pumpa vatten ur gruvorna.

- Bakom Gruvmuseet finns Mossgruveparken där besökare kan vandra en slinga mellan vattenfyllda dagbrott och gruvor.

Källa: Visit Norberg

 

Foto: 

Text: Redaktionen


JUST NU: Hotelljätte slopar frukost – ingår inte längre i priset

2025 07 08

Nordens största hotellkedja slopar frukosten i det vanliga hotellpriset.

Från och med i år kommer frukosten inte att ingå när du bokar en natt på Scandic.

Det har hotelljätten bestämt.

Istället kommer gästen framöver att behöva betala en separat avgift för att få ta del av frukosten, rapporterar SVT.

Scandic själv kallar det för en "flexibel" lösning som “skräddarsyr upplevelsen efter önskemål”.

– Man kan lägga till frukost i bokningen, välja att ta med sig något litet att äta eller helt avstå från frukost. Valet kan göras före ankomst eller på hotellet, säger Johanna Uimonen, som jobbar som kommunikationschef för Scandic Finland, till tv-kanalen.

Bryter tradition

Frågan är av känslig karaktär.

I Norden har det länge varit praxis att frukosten ska ingå i hotellnattspriset och många ser det som en självklar del av upplevelsen.

Just Scandic har dessutom länge slagit sig för bröstet för just sin rikliga frukostbuffé.

– Hotellfrukosten är någonting utöver den vanliga hemmafrukosten, framhåller hotelljätten på sin hemsida.

"Bye bye Scandic"

Nyheten möts av blandade reaktioner. En del turister som SVT talat med på stan är för att frukosten ska ingå i priset, andra är emot. Det kan till exempel vara att besökaren hellre ändå äter frukost någon annanstans.

På sociala medier har frukoststoppet redan skapat reaktioner.

– Bye bye Scandic, uttrycker en användare på X som noterat Scandics förändring.

LÄS MER: Ryska turister erbjuds oväntad resa – prislappen: 28 000 kronor

"Positivt gensvar"

Scandic förklarar att hotellkedjan har testat förändringen på flera hotell. Enligt företaget har återkopplingen varit positiv.

Hotellbjässen beskriver sig själv som en “pionjär” som driver utvecklingen av hotellbranschen. 

SVT framhäver att det nya beskedet kan äventyra den nordiska traditionen om inkluderad frukost i priset. 

Fakta Scandic

  • Grundades 1961
  • Nordens största hotelloperatör
  • Omkring 280 hotell i sex länder
  • Nordens största geografiska räckvidd
  • Över 19 000 anställda

Källa: Scandic

Foto: J. Żerdzicki

Text: Redaktionen